Breaking

Monday, November 4, 2013

Pajeri Terung...... masakan kampung yang sedappp!

Huhu... sedap nih... inilah namanya makanan biasa tp rasa luarbiasa. Kegemaran seisi keluarga nih! Aku selalu buat ni... kalau x guna terung aku guna nenas.... buah kedondong pun boleh jugak...

Resepi turun temurun yang sentiasa x ditelan zaman walau masa terus berlalu.... walaupun cuma masakan kampung je...

Okeylah.... kita layan dulu...



Bahan2 :

4 - 5 biji terung
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1 inci halia
2 sudu makan ikan bilis atau udang kering
1 paket kecil serbuk kari kari ikan
1 paket kecil kerisik
1 sudu makan cili giling
2 cawan santan
1/2 cawan air
Sedikit rempah ratus
 ( kulit kayu manis, cengkih, buah pelaga dan bunga lawang)
Minyak masak secukupnya
Garam dan gula secukup rasa

Cara2 :

Terung dibersihkan dan dibelah. Bawang merah, bawang putih, halia ditumbuk lumat. Tumbuk juga ikan bilis/udang kering separuh lumat.  

Tumiskan rempah ratus bersama bahan tumbuk. Bila dah wangi, masukkan cili giling. Masukkan pula serbuk kari dan air. Tumis sampai pecah minyak. Masukkan  kerisik dan santan. 

Bila dah dah mendidih masukkan terung. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Bila terung dah empuk, bolehlah diangkat dan dihidangkan.


p/s : Hidangan iringannya ikan sepat masin goreng dan sambal tempoyak... power!!!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...