Breaking

Thursday, May 22, 2014

Daging Burger Goreng Sambal

Ari ni nk kongsi resepi ni plak...... Ada nostalgia ngan resepi ni tau. Masa tu aku baru kahwin... tinggal ngan adik2 suami n sepupu diorg. Bila aku beli daging burger n nk buat sambal..... semua jadi pelik, aku pun pelik gak sebab terlupa beli roti n sos sekali.

So, semua yg kt rumah dh malas gi kedai maka malam tu masak dan makanlah lauk ni.... dtg plak tunang sepupu tu plak... dia asyi puji sedap katanya..... haha3. Bila diorg dh kahwin siap suruh sepupu tu belajar masak lauk ni ngan aku..... x ke kelakar... kan2.

Ari tu teringat nk buat setelah lama x masak lauk ni.... wah...sedap tau.... hehe!


Bahan2 :

3 keping daging burger
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
2 sudu besar cili giling
1 sudu makan pes asam jawa
Sedikit air
Garam dan gula secukup rasa
minyak masak secukupnya


Cara2 :

Daging burger digoreng sehingga masak dan dpotong 4 bahagian. Bawang merah dan bawang putih ditumbuk lumat. Bawang besar dihiris. Tumiskan bahan tumbuk sehingga kekuningan. Masukkan cili giling. Tumis sehingga agak garing dan masukkan sedikit air. Masukkan juga pes asam jawa.

Selepas tu masukkan bawang besar yg telah dihiris. Biarkan mereneh sebentar. Masukkan daging burger yg telah digoreng td. Biarkan ia mendidih sekali lagi.

Perasakan dengan garam dan gula. Dah masak, bolehlah diangkat dan dihidangkan.



p/s : Sedap dan berperisa.....!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...