Breaking

Wednesday, May 21, 2014

Rendang Kepah.....u!

Dah selalu buat rendang yg biasa2 je...; kali ni try buat rendang kepah plak. Aritu jumpa sepeket kepah dingin beku yg dh siap x berkulit kt pasaraya...Uitttt, nampak sedap..... terliur dibuatnya. Kalau masak... mesti sedap ni......

So, buat rendang pun sodap nih! Alkisahnya..... jadilah rendang kepah yg marvelous, lazat hingga menjilat jari..... Selalu org buat rendang ayam, daging atau kerang... ini kepah plak.... lain dari yg lain.

Lepas ni intai resepi.....yerrr!


Bahan2:

350 gram isi kepah
4 cawan santan
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
3 btg serai
3 inci halia
1 inci isi kunyit
1 inci lengkuas
1 helai kunyit (di koyak)
1/2 bungkus serbuk kari daging
2 sudu besar ciling giling
9 biji cili api
2 keping asam keping
Garam dan gula secukup rasa


Cara2 :

Kepah dibersihkan. Bawang putih, bawang merah dan halia dihiris halus. Lengkuas, isi kunyit, cili api dan 2 batang serai dikisar lumat. 1 batang serai lagi cuma dititik. Masukkan kepah, bahan tumbuk, bahan hiris, cili giling, serbuk kari dan serai yang dititik kedalam kuali.

Kacau didlm kuali sehingga kepah empuk. Xperlu taruh air kerana kepah akan mengeluarkan air. Bila air dah nampak nak kering, baru masukkan santan.

Masukkan juga asam keping dan daun kunyit. Kacau...... Bila hampir kering, perasakan dengan garam dan gula. Biar sehingga kuahnya kering. Kacau selalu.....Bila dah siap, bolehlah diangkat...


p/s : Laju hubby n anak2 makan...... sedaplah tu!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...