Breaking

Sunday, January 25, 2015

Sambal Tomato Ku Yang Ummph!!!

Inilah dia lauk iringan ku aritu.... bersama tomyam kepak ayam tempohari. Simple dimple jerrr....tapi rasanya ummph!!! 

Makan plak bersama nasi panas...wallaaaaaaa!!!


Bahan2 :

1 bji tomato yang masak ranum - potong dadu
Cili api - ikut sendiri, kalau nk pedas bubuh banyak2
Segenggam ikan bilis - dibersihkan
Belacan - jika suka, x bubuh pun xpe
1 sudu kecil pes asam jawa
2 sudu besar air masak
Secubit garam dan sesudu teh gula

Cara2 :


Cili api ditumbuk lumat bersama garam dan gula. Dah lumat, masukkan belacan dan ikan bilis. Ikan bilis ditumbuk agak2 kasar sedikit. 

Masukkan tomato dan pes asam jawa dan digaul sebati. Tambahkan air Dah siap, bolehlah dihidangkan.



p/s : Nk lebih ummph... tambah 1 sudu makan budu...power gitewww...haha!


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...