Kuih lompang ni mudah je nak buat. Cuma kemalasan nak mengeluarkan kukusan dari gerobok tu la. Kelmarin aku merajinkasn diri la jugak. Dah takde bahan nak makan pepetang tu le..
Gula merah tu aku pakai gula perang... warnanya cair je... so, aku tambah pewarna merah. Tu la kaler tu jadi camtu... Tapi xpe, yang penting rasa...
So... walau kejadiannya tak begitu memuaskan... Dah la takde kelapa parut tapi sekali ngap, sedap jugak.... Sekali hadap minum petang.... licin!
1/2 cwn gula pasir
1/2 cwn gula merah
4 cwn air
* Didiihkan dan buat air gula
Bahan B :
1 1/2 cwn tepung beras
1/2 cwn tepung gandum
1/2 sudu kecil air kapur (bancuh dan tapis)
Sedikit kelapa muda diparut dan digaul dgn sedikit garam
Cara cara:
Bancuh tepung dengan air kapur. Tuang air gula yang telah suam ke dalam tepung sambil dikacau rata. Tapis adunan ke dalam bekas.
Didihkan air dalam kukusan. Lumurkan sedikit minyak pada acuan lompang.
Tuang adunan ke dalam acuan kuih lompang sehingga penuh. Kukus selama 25 minit atau sehingga masak.
Dah siap.... Bila dah sejuk, bolehlah dihidangkan.
2 comments:
dah lama tak makan kuih lompang ni.... sedap...
Lama tak makan kuih ni...
Post a Comment