Minggu lepas ada tengok kat Wanita Hari Ini... cara buat kimchi. Sebelum tu ada tengok kat FB orang buat jual kimchi tu. Nampak sedap jugaklah... Anak2 plak minat korea... bila dapat tahu aku nak buat kimchi teruja sesangat diorang....
Aku pun mula membelek 2 resepi kimchi kat google. Macam2 versi ada. So, aku buat rumusan sendiri. Buat cara senang jer.. Ada yang buat letak paste tepung pulut... tambah sayur lobak putih... epal pun ada.
Tak letak itu semua .... hanya kobis panjang dan bawang putih jer... buat sikit jer... nak merasa jer...hihi!
Bahan2 :
1/4 dari sebiji kobis panjang
2 ulas bawang putih
2 sudu besar cili giling
1 sudu makan sos tiram
2 sudu besar garam
1 sudu kecil gula
Cara2 :
Kobis dibersihkan dan dipotong besar2. Bawang putih di cincang kasar. Kobis digaul sebati dengan garam dan ditekan padat dalam sebuah bekas. Biarkan selama 6 jam.
Selepas 6 jam, basuh kobis yang bergaul garam beberapa kali untuk membuang lebihan garam. Gaulkan kobis dengan cili giling, bawang putih. sos tiram dan gula.
Perap dan peram selama2 hari dibawah suhu biasa. Dah 2 hari, barulah boleh di makan dan disimpan dalam peti sejuk. Kalau nak lebih masam peram la 3 hari ikut kesesuaian rasa.
p/s : Anak2, mula2 teruja... tapi bila dah jadi cakap baunya tak sedap, menyengat. Camne nak makan tuh...hihi!
*******************
my priority.....!
klik SINI
*******************
9 comments:
wahh.. nanti try lah. hehe
sedapnyaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Selalu tgk kimchi ni kat cite korea.. Tp mcm x lalu pon ade :P
X pernah cuba makan lagi...dengarnya macam sedap
Kimchi is my favorite macam sambal belacan yang mesti ada dalam lauk seharian saya..
Best kalau pandai buat sendiri kan...
Terima Kasih Sudi share resepi.. :-)
Great to hear your positive experience!
That is great to hear, thank you for reading!
Thank you, that was just an awesome post!!!
That is great to hear, thank you for reading!
Post a Comment