Projek kuih siput untuk menghilangkan bosan bersama anak2.... hahaha! Ajak anak2 mengentel sama... seronok dorang mengentel dan menjadikan berbagai bentuk siput.
Rasa pun boleh tahan, ada campuran udang kering sikit telah membangkitkan rasa. Tak ada resepi yang specifik sebenarnya. Cuma ada la membaca resepi kuih siput di FB. Olah je balik.
Bahan2 :
1 kilo tepung gandum
1 cawan margerin
2 biji telur
2 sudu besar udang kering
2 sudu besar cili giling
2 sudu besar serbuk kari
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
Secekak daun kari
Garam secukup rasa
Air secukup perlu
Minyak masak secukupnya
Cara2 :
Udang kering, jintan manis, jintan putih, bawang merah dan bawang putih dikisar bersama sedikit air. Masukkan tepung dan margerin dalam mangkuk adunan dan di adun sehingga menjadi seperti serbuk roti. Masukkan telur, bahan kisar, cil giling dan serbuk kari.
Masukkan juga garam secukup rasa. Adunkan dan masukkan air sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh. Gunakan acuan kuih siput... ambil secubit adunan, lekatkan memanjang atas acuan dan gulung. Buat sehingga habis.
Waktu menggoreng, masukkan satu pelepah daun setiap kali menggoreng. Apabila kuih siput dah kuning kecoklatan... boleh diangkat. Angkat sekali bersama daun kari. Daun kari memberi aroma yang wangi kepada kuih siput.
Simpan didalam bekas kedap udara untuk mengelakkan lemau. Sesuai dimakan waktu2 rehat sambil bersembang dan menonton tv.
p/s : Sedap... tapi renyah membuatnya. Patut la yang dijual tu mahal sungguh!
No comments:
Post a Comment