Just Klik!

trendy.... beauty..... anggun.....!

Blog Santai-santai jerrrrrrrr..........!

Sunday, March 11, 2012

Kek Alunan Kasih

Memang aku ni tersangat sibuk dan letih....... plak tu kena demam plak. Nasiblah sempat jugak aku buat kek yg aku idam2kan nk buat tu...!

Dah lama aku berhajat sebenarnya....  bila tengok gambar segala kek bagai dari para blogger.....so barulah kini hasrat aku yg terpendam ni tercapai. 

Mulanya masa membaking, terbit kerisauan yg amat sangat.... almaklum aku ni bukannya jenis berhati2.. jenis redah jer dan kelam kelibut plak tu, haha!!  

Bila dah masak dan melihat hasilnya..... wah, not bad!!!  Cantik dan sedap!

Resepi kek ni aku ambik dari blog Hasue . Sumber dari blog Secubit Garam dan Am-Flora.

Aku tulis balik resepi ikut yg aku dah buat. Kalau nk tengok resepi asal, tengoklah blog diorang.



Bahan2 : 

5 Biji  telur
250g marjerin
2 ½ cawan tepung gandum (ayak sekali dgn baking powder)
1 ½ cawan gula halus
1 sudu teh baking powder
1 cawan susu cair
1 sudu teh esen vanilla
Serbuk koko atau milo secukupnya
Pewarna - ikut sukalah nk warna apa
sediakan tapis teh yg halus..utk ayak serbuk koko.

Cara :

Pukul marjerin dan gula smpai kembang. Masukan telur satu persatu..pukul lagi sampai kembang. Masukan esen vanilla dan susu cair. Gaul hingga sebati dan masukan tepung sedikit demi sedikit.

Bahagikan 3 bahagian, campurkan 1 bhgn pewarna pink dan satu bhgn perwarna hijau dan 1 bhgn x seperti asal.

Griskan loyang dan tabur sikit tepung..masukan adunan pink, ratakan dlm loyang dan ayak serbuk koko menutupi lapisan pertama. Pastikan menutupi rata atas adunan. Masukan pula lapisan kedua, warna asal ratakan perlahan2.. (jgn smpai serbuk koko di lapisan pertama td terangkat)…ayak serbuk koko di atas lapisan kedua..

Mcm tu lah seterusnya ke adunan hijau pula. Lepas tu bolehlah dibakar. Bakar lebih kurang 50 minit ke 1 jam, 170 Degree ikut oven masing2lah …

p/s : Disebabkan aku masukkan 1 cawan susu cair, so agak lambat ckit kek ni masak dan kek ni jadi amat lembut dan lembap je... sedap.....! :P


Have a nice day! :)

1 comments:

zila4ever said...

salam kenal kak..stil cantik walaupun main redah jew..h ehee hee..sy follow blog akk yer..smua mskan sedap2.:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...