Breaking

Friday, March 30, 2012

Ikan Tenggiri Masak Lemak Cili Api Dgn Kacang Panjang

Kali ni x boleh cerita panjang, sibuk nk mengemas barang utk start niaga mlm ni .Inilah dia masakan yg x boleh tinggal dlm menu setiap minggu..... Kegemaran my hubby!!!

Kita layan resepi simple ni......!!!



Bahan2 :

3 potong ikan tenggiri
1 ikat kacang panjang

1 biji tomato
12  biji cili api - tumbuk
1cm isi kunyit - tumbuk
2 biji bawang merah - tumbuk
1 batang serai - titik sahaja
1 keping asam keping
2 cawan santan pekat.
secawan air
garam dan gula secukup rasa.

Cara2 :

Ikan tenggiri dibersihkan. Kacang panjang dipotong2 sepanjang kira2 1 setengah inci. Tomato dipotong baji 6 bahagian. Masukkan bahan tumbuk dan serai yang telah dititik ke dlm periuk . 


Masukkan secawan santan pekat dan secawan air. Bila dah mendidih, masukkan kacang panjang dan ikan serta secawan lagi santan pekat. Masukkan juga asam keping.

Kalau nak lebih kuah boleh tambahkan air lagi. Kacau dan perasakan dengan garam dan gula. Jangan biarkan santan pecah minyak. Kacau sentiasa.

Bila telah mendidih sekali lagi masukkan tomato. Tunggu sekejap dan lepas tu bolehlah diangkat.



p/s : Emm...sedap dan all my family suka jer.......!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...