Just Klik!

Thursday, December 27, 2012

Char Kuey Teow Penang

Juadah waktu cuti krismas aritu........! Dah boring asyik nk makan nasi, tukar menu plak kita... Dulu aku pernah buat masa bula pose dan open house hari raya...

Sedap sesangat.... marvelous...!!! Copy balik dari post yang lama... Nk tengok n3 lama klik sini.



Bahan2 :

Untuk paste
200 gm udang ( lebih pun tak pe!!! )
250 ml air
4 ulas bawang putih di ketuk
6 sudu besar sos tiram
6 sudu besar kicap masin
1 kiub pati ikan bilis – saya letak pati ayam...bolehla!
2 sudu kecil garam ( jika sos tiram masin boleh kurangkan 1 sudu )
1 sudu makan gula


Untuk Kuey teow
kuay teow
cili kisar
Isi kerang - ikut banyak mana yang disukai
taugeh dan kucai - ikut sukalah nk taruh banyak mana
telur


Kita buat paste dulu...... cara2 :

Besihkan udang. Asingkan kulit dan kepala udang. Simpankan isi udang utk buat kuay teow. Rebus kulit dan kepala udang. Kisar kulit dan kepala udang tadi, bersama air rebusan tadi, tapis dan ambil stoknya. 

Campurkan stok udang dengan sos tiram, kicap manis, kicap pekat, bawang putih, garam gula dan kiub ikan bilis. Reneh bahan paste tadi hingga agak pekat. Bahan ni boleh simpan dalam peti sejuk supaya tahan lama.  Bila nk masak senang xyah buat paste lagi.

Cara untuk masak Kuey Teow (Resepi utk 1 pinggan) :

Tumis 1 sudu makan cili kisar hingga garing Masukkan 4 sudu besar paste tadi. Masukkan kerang dan udang yang telah direbus tadi. Kemudian masukkkan 1/2 cawan air. Bila kuah mendidih barulah masukkan secekak kuey teow, kucai dan taugeh. Pecahkan 1 biji telur, kacau dan bolehlah di angkat.

 Proses memasak kue teow ni dalam 3-4 minit saja… pastikan api kuat dan pergerakan pantas semasa memasak kuey teow ini!!!. 



p/s : Makan dengan cili jeruk segera je ni.... Cara nk buat cuma rebus cili hijau yg dihiris sampai bertukar warna. Bersama sikit air rebusan, campur cuka, gula dan garam secukup rasa. Dah siap..!


Have a nice day! :)

1 comments:

Amie said...

Sedapnya char kuey teow.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...