Just Klik!

trendy.... beauty..... anggun.....!

Blog Santai-santai jerrrrrrrr..........!

Sunday, September 22, 2013

Kek Buah Kukus

Blog oh blog.... mood berblog dah datang tu updated jelah! Mood masak pun sama.... masak memang hari2 tp bila datang malas tu xmo nk snao gambar.... terus je ngap makan. Bila datang mood tu, tetiba je nk bergambar bagai masakan tu....

Mood berblog pun sama.... dh berderet gambar dlm folder, bila nk updated?.. hehe tunggu punya tunggu sampai lupa gambar mana yg dah di updated dan dimasukkan dlm blog... tu lah dia...! 

Xpelah janji blog aku ni berfungsi .... buat suka2 je blog ni, sesambil cari rezeki.!!!

And then kita updated resepi seterusnyerrrrrrrrrr......!!!

Resepi simple n  ramai orang tau buat.... aku dh pernah buat tp ini kali pertama letak kt blog. Rasa memang x menghampakan... sedap, x manis sangat... dan x muak bila makan banyak2..!

Resepi asal ambil dari my resepi oleh Diana D... olah ckit sebab resepi kek dia besar sangat dan acuan aku kecik ckit!


Bahan2 : 

450gm tepung gandum
225gm gula halus
1 1/2 ketul mentega
6 biji telur
1 1/2 sk soda bicarbonate
1 1/2 sk esen vanila
1 cawan gula halus - buat gula hangus
1 cawan buah-buahan campuran



Cara2 :

Gaulkan buah-buahan campur  dengan sedikit tepung. Ketepikan. Ayak tepung bersama soda bicarbonate. Gaulkan mentega dengan gula halus sehingga kembang dan sebati. 

Masukkan esen vanila dan masukkan telur satu persatu. Terus mengacau sehingga sebati. jangan pukul terlalu kuat. Sikit2 je, asal dah sebati... berhenti. 

Masukkan pula tepung. Kaup dan balikkan tepung dengan berhati-hati sehingga tepung sebati dengan adunan.  Buat pula gula hangus. Masukkan gula kedlm periuk dan kacau di atas api perlahan sehingga berwarna keperangan. Bila gula dah keperangan, masukkan kedlm aduna cepat2 dan terus mengacau sehingga gula sebati. 

Masukkan pula  buah-buahan  yg telah dicampur  tepung tadi. Gaul lagi sampai rata. Masukkan kedalam acuan yang telah digris dengan butter dan di tabur sedikit tepung. Tutup acuan dengan aluminium foil dan kukuslah dalam kukusan yg airnya telah mendidih selama lebih kurang 2-3 jam.


p/s : Kek kukus ni buat minggu lepas... sebelum ni ada aku buat sebijik tuk raya aritu ..entah nape x plak ambik gambar.... aku kukus ni dlm satu jam lebih je.... sebab nk keluar wktu tu... kalau kukus lame mesti warnanye lebih gelap dan  cantik kan!!


Have a nice day! :)

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...