Just Klik!

Sunday, September 29, 2013

Nasi Goreng Kampung

Penat balik dari KL yg sesak dan menyesakkan tghari  tadi, membeli barang2 serba ckit untuk jualan.... masak jela menu simple ni.

Dah masak dan makan.. kepala pun ting tong je.... nk tido anak2 asyik keluar masuk2 umah je.... ntah apa2 dibuat... akupun taiplah n3 ni...

Senang yg amat masaknya... plak!


Bahan2 :

2 mangkuk nasi 
2 sudu besar ikan bilis - goreng
1 biji bawang besar - hiris
1 ulas bawang putih - cincang
12 biji cili api - tumbuk lumat
2 biji telur
Secekak kangkung
2 sudu makan kicap
Sedikit minyak masak
gula dan garam secukup rasa

Cara2 :

Tumis bawang besar, bawang putih. Bila dah kekuningan, masukkan cili api tumbuk. Goreng sampai agak wangi dan berbau menyengat. Masukkan kangkung yg telah dipotong dan dibersihkan. Biar sedikit masak. 

Masukkan telur dan kacau2kan sebati. Masukkan nasi dan kicap. Kacau rata. Perasakan dengan garam dan gula.  Masukkan ikan bilis goreng. Kacau rata dan sekata... Bila dah siap bolehlah dihidangkan. Untuk ulam dan hiasan, letaklah timun dan tomato...!


p/s : Selesai suda... untk tghari... malam nanti masak lagi...menu apa eh!


Have a nice day! :)

Sunday, September 22, 2013

Kek Buah Kukus

Blog oh blog.... mood berblog dah datang tu updated jelah! Mood masak pun sama.... masak memang hari2 tp bila datang malas tu xmo nk snao gambar.... terus je ngap makan. Bila datang mood tu, tetiba je nk bergambar bagai masakan tu....

Mood berblog pun sama.... dh berderet gambar dlm folder, bila nk updated?.. hehe tunggu punya tunggu sampai lupa gambar mana yg dah di updated dan dimasukkan dlm blog... tu lah dia...! 

Xpelah janji blog aku ni berfungsi .... buat suka2 je blog ni, sesambil cari rezeki.!!!

And then kita updated resepi seterusnyerrrrrrrrrr......!!!

Resepi simple n  ramai orang tau buat.... aku dh pernah buat tp ini kali pertama letak kt blog. Rasa memang x menghampakan... sedap, x manis sangat... dan x muak bila makan banyak2..!

Resepi asal ambil dari my resepi oleh Diana D... olah ckit sebab resepi kek dia besar sangat dan acuan aku kecik ckit!


Bahan2 : 

450gm tepung gandum
225gm gula halus
1 1/2 ketul mentega
6 biji telur
1 1/2 sk soda bicarbonate
1 1/2 sk esen vanila
1 cawan gula halus - buat gula hangus
1 cawan buah-buahan campuran



Cara2 :

Gaulkan buah-buahan campur  dengan sedikit tepung. Ketepikan. Ayak tepung bersama soda bicarbonate. Gaulkan mentega dengan gula halus sehingga kembang dan sebati. 

Masukkan esen vanila dan masukkan telur satu persatu. Terus mengacau sehingga sebati. jangan pukul terlalu kuat. Sikit2 je, asal dah sebati... berhenti. 

Masukkan pula tepung. Kaup dan balikkan tepung dengan berhati-hati sehingga tepung sebati dengan adunan.  Buat pula gula hangus. Masukkan gula kedlm periuk dan kacau di atas api perlahan sehingga berwarna keperangan. Bila gula dah keperangan, masukkan kedlm aduna cepat2 dan terus mengacau sehingga gula sebati. 

Masukkan pula  buah-buahan  yg telah dicampur  tepung tadi. Gaul lagi sampai rata. Masukkan kedalam acuan yang telah digris dengan butter dan di tabur sedikit tepung. Tutup acuan dengan aluminium foil dan kukuslah dalam kukusan yg airnya telah mendidih selama lebih kurang 2-3 jam.


p/s : Kek kukus ni buat minggu lepas... sebelum ni ada aku buat sebijik tuk raya aritu ..entah nape x plak ambik gambar.... aku kukus ni dlm satu jam lebih je.... sebab nk keluar wktu tu... kalau kukus lame mesti warnanye lebih gelap dan  cantik kan!!


Have a nice day! :)

Thursday, September 19, 2013

Kari Daging Pekat

Dalam kesibukan.... sedar x sedar dah hampir seminggu jugaklah x updated blog ni... Sibuk, x sihat, stress dan macam2 belaku plak tu.... sabo ajelah!

Aktiviti memasak dan makan tetap diteruskan.... Kengkadang rajin nk ambil gambar dan share kt cni... ada masana malas sangat plak!

Ari ni cuma nk share kari daging pekat ni..... hubby yg masak tau....! Aku tolong2 siapkan bahan2 je! Jangan x tau... sesekali dia masak sedap jugak... anak2 kata ... ayah masak, best!!!



Bahan2 :
500gm daging - dipotong kecil
(aku buat ni campur ckit dgn daging tetel)
3 biji kentang - di buang kulit dipotong 
2 biji bawang merah 
1 ulas bawang putih 
1 cm halia 
2 sudu makan cili giling 
1 pkt kecil serbuk kari daging 
1 sudu teh pes asam jawa
2 cawan santan pekat
2 cawan air
1 sudu besar kerisik
gula dan garam secukup rasa
sedikit rempah tumis - kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih dan buah pelaga

Cara :

Bawang merah, bawang putih ditumbuk lumat. Tumiskan.. Bila dah kekuningan masukkan cili giling. Tumis sampai agak garing. Masukkan pes asam jawa dan sedikit air. 

Masukkan serbuk kari daging  dan kerisik sekali. Tumis bahan2 sampai garing. Lepas tu masukkan daging dan secawan air, renihkan sehingga daging benar2 empuk.Masukkan kentang... tunggu sekejap. 

Lepas tu masukkan santan Biarkan mendidih dan sehingga kentang empuk dan kuah menjadi pekat. Jangan lupa perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Dah siap bolehlah diangkat.



p/s :  X banyak  beza dgn kari daging biasa cuma ada penambahan kerisik je...sedap!


Have a nice day! :)

Thursday, September 12, 2013

Sawi Dan Cendawan.... Chinese Style

Inilah masakan sayur yg paling aku suka.... aku belajo ni dari buku masakan china tau! 

Sebenarnya masakan ni dibuat dengan cara lain... iaitu sawi tu kalau boleh cari yg kecik2 je... celur dan susun dalam pinggan. Cendawan aku guna cendawaan tiram ... dlm buku tu guna cendawan kecik2 halus mcm taugeh tu.. celur jugak sekejap. buat kuahnya lepas tu siram atas sawi dan cendawan yg telah disusun cantik.

Aku buat cara mudah sebenarnya...tp bagi sesiapa yg nk buat cantik utk jamuan makan, memang sesuai dihias cantik. Klau nk makan sendiri tu, x kisah..buat cara mcam aku ni... kita yg buat dia kan!



Bahan2 :

4 pokok sawi siew pak choy
(Kalau xde pakai je sawi biasa)
1 paket cendawan tiram kelabu
1 inci halia - dihiris halus memanjang
1 sudu teh serbuk lada hitam
2 sudu makan sos tiram
1 sudu teh serbuk pati ayam @ 1/4 drp. 1 ketul kiub ayam
2 sudu makan tepung jagung - bancuh dengan sedikit air
1/4 cawan air
Garam dan gula secukup rasa

Cara2 :
Sawi di potong dua. Cendawan di siat2  sahaja. Tumis halia. Bila dah kekuningan masukkan sebuk lada hitam, serbuk pati ayam dan 1/2 cawan air. 

Lepas tu masukkan cendawan dan sos tiram. Kacau dan biarkan mendidih. 

Seterusnya masukkan sawi. Bila sawi dah agak layu masukkan tepung jagung yang dibancuh tadi. Perasakan dengan gula dan garam. Bolehlah di hidangkan.



p/s : Sedap, aku suka ratah2 gitu je... hmmm! Dah pernah letak masakan ni dlm blog ni... tp sesaje nk letak lg dan lg.... xde idea le tu.... haha!



Have a nice day! :)

Tuesday, September 10, 2013

Sambal Tumis Petai dan Bawang Besar ~ simple dan sedap....

Skrg ni asyik moody dan sibuk manjang.... nk updated blog pun xde masa je... jumlah org jengok blog akupun makin merudum.... aiyyyaa... camne ni...maleh sokmo oiiiiii...!

Tp arini aku paksa merajinkan diri jugak... dan terhasil lah n3 ni.... lauk ni masakan smlm.... sedap tu.. x sedar tambah 2 pingggan...haha....! bilalah nk kurus ni.... habih terberancai dietttttt...n vegetarian aku keh...keh..keh!!!!

Teruskan dengan resepi mudah dan biasa2 je  ni... 


Bahan2 :

3 papan petai 
( di kupas sebiji-sebiji tp belah ckit je u
tk intai takut ada makhluk kt dalamnya)
3 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
3 sudu makan cili giling
1/2 cawan air asam jawa
Sedikit ikan bilis - di goreng garing
Sedikit minyak masak
Garam dan gula secukup rasa

Cara2 :

Bawang besar dan bawang putih di hiris nipis. Tumis bawang besar dan bawang putih hingga layu. Lepas tu masukkan petai. Goreng lagi sebentar. Masukkan pula cili giling. Goreng sampai wap cili berbau semerbak.

Masukkan air asam jawadan tumis sampai pecah minyak. Perasakan dengan garam dan gula. Masukkan sedikit ikan bilis goreng tadi, tinggalkan sikit utk tabur atas sambal. Gaul sebati. Selepas tu bolehlah diangkat dan dihidangkan bersama nasi panas.... menyengat!



p/s : Fuh..... marvellous!!!


Have a nice day! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...