Just Klik!

trendy.... beauty..... anggun.....!

Blog Santai-santai jerrrrrrrr..........!

Saturday, January 31, 2015

Pandan Layer Cheese Cake

Minggu lepas teringin nak makan desert yang manis2 sedap gitew... So, terjadilah kek ni.. mula2 nak buat kek coklat tapi baru lagi buat moist kek awal tahun baru ari tu....kita tukar citarasa...huhu!

Dari resepi chocolate layer cheese cake ambil dari blog yang dah lama terpendam.... blog dayangjack... dapurku sayang... terjadilah resepi ku ini....

Hurm... tak kalah rasanya dengan kek coklat... dengan wangian pandan yg memikat dan cheese yang lemak berkrim.... masih terbayang kesedapannya....!

Kalau nk tengok resepi asal dari dayangjack... klik sini


Bahan2 :

Lapisan Pandan:
  • 170g tepung tepung gandum (diayak)
  • 1/2 sudu kecil baking powder
  • 170g mentega
  • 3 biji telur gred B
  • 220g gula kastor
  • 1 sudu kecil pewarna hijau
  • 1 sudu kecil esen pandan
Lapisan Keju :
  • 250g krim keju (pada suhu bilik)
  • 1 biji telur
  • 300g gula kastor
  • 1 esen vanilla
  • 2 sudu makan tepung gandum

Cara membuat :

Lapisan pandan :

Putar mentega bersama gula hingga kembang dan berkrim dengan kelajuan maksima. Kemudian masukkan telur satu demi satu sambil diputar dengan kelajuan perlahan. 
  
Masukkan pula esen pandan dan pewarna hijau dan putar lagi. Akhir sekali masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau rata dengan spatula. Setelah itu, putar dengan pengadun selama 20 saat sahaja. Ketepikan. 

Lapisan Keju :

Putar krim keju hingga hancur. Kemudian masukkan gula sedikit demi sedikit sambil diputar hingga berkrim. Masukkan telur satu demi satu. Putar lagi hingga rata. 

Masukkanesen vanilla. Putar lagi. Akhir sekali masukkan tepung. Putar hingga sebati.

 
Cara mengukus :

Pastikan air kukusan panas dengan api perlahan. Sediakan loyang dan sapukan dengan mentega. Adunan pandan di bahagi tiga dan adunan keju hendaklah dibahagi dua bahagian sama rata. 

Mula-mula tuangkan lapisan pandan ke dalam loyang dan kukus selama lebih kurang 20 minit. (penutup loyang hendaklah dibalut dengan tuala bersih supaya air kukusan tidak menitik ke dalam loyang). Loyang tidak perlu ditutup dengan kertas foil atau plastik. 

Kemudian tuangkan pula adunan keju dan ratakan. Kukus lagi selama 20 minit. Setelah itu, masukkan pula adunan pandan. Ulangi proses hingga habis kesemuanya. Seterusnya boleh juga ditambahkan lagi masa mengukus selama 10-15 minit. 

Setelah masak, tutupkan api. Biarkan kek sejuk sebelum dikeluarkan dari loyang.


p/s : Kalau korang nak lapisan keju tu tebal bolehlah tambah... aku beli yang kecik je... keju mahal woo...!


Have a nice day! :)

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...