Breaking

Tuesday, January 27, 2015

Sawi Goreng Dengan Cendawan Hitam

Lauk sayur lagi.... kali ni sawi plak, campur dgn cendawan hitam. Sawi ni memang antara sayur yang aku suka... rasanya tu pahit2 sedap... hermmmmm!!!

Lagipun sayur2 hijau ni penuh ngan oksigen... bagus untuk kulit kita... 

Layan jelah resepi biasa2 ni....



Bahan2 :

1 ikat sawi
6 tangkai cendawan hitam
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1 biji cili merah
beberapa ekor ikan bilis
1 sudu makan sos tiram
1/4 sudu kecil pati ayam (jika suka)
1/4 cawan air
minyak masak secukupnya
garam dan gula secukup rasa

Cara2:

Cendawan hitam direndam seharian dan dibelah 4. Sawi di potong2 dan dibersihkan. Bawang merah, bawang putih dihiris halus, 

Cili merah dipotong serong. Tumiskan bawang merah, bawang putih, cili merah dan ikan bilis. Masukkan sos tiram, sawi dan cendawan hitam. 

Masukkan air dan pati ayam. Masak hingga mendidih. Sesuaikan rasa garam dan  gula. Bolehlah diangkat dan dihidangkan.



p/s : Jangan lupa makan sayur banyak2... berkhasiat gitewww!


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...