Breaking

Wednesday, January 11, 2012

Ikan Bawal Masak Tiga Rasa

Masih moody.....  tp x boleh jugak dilayan hati ini. Itulah asyik risau memanjang.

Masakan hari ini. yg simple jugak tp penuh bergaya. Ala2 makan kt restoran gitu....!

Ambil resepi dari buku resepi Chef Hanieliza.... senangnya memasak.... IKAN

Layan ajelah resepi simple ni....!



Bahan2 :

1 ekor ikan bawal - aku buat 2 ekor sebab ramai nk makan ni.....
3 biji bawang merah - hiris
1 biji bawang besar - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
2 inci halia
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu makan tepung jagung
3 sudu makan sos tomato
3 sudu makan sos cili
3 sudu makan sos tiram
3 sudu makan air
Garam dan gula secukup rasa
Minyak utk menggoreng dan menumis
Untuk hiasan nya sedikit cili merah dihiris dan sebiji tomato dipotong 6.

Cara2 :

Lumurkan garam, kunyit dan tepung jagung pada ikan. Goreng ikan dengan minyak yg banyak sehingga kuning keemasan dan masak. Tumis bawang putih, bawang merah, bawang besar dan halia hingga kekuningan dan wangi.

Masukkan 3 jenis sos dan gaul rata. Masukkan juga air. Kacau rata dan biar terus mendidih. Masukkan bahan hiasan. Dah masak, bolehlah dicurahkan kuah tadi atas ikan.

 Sedia dihidangkan.



p/s : Nyum, nyum..... menyelerakan...!!



2 comments:

Anthony Hopper said...

Great recipes...Thanks...though I think that Google translate still needs some work. Some of the words did not translate from Malay to English correctly.

Anonymous said...

This will be on my menu today for dinner ! thanks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...