Breaking

Tuesday, August 14, 2012

Sup Tulang

Dah akhir2 puasa ni xde selera nk makan yg berlemak2 bagai..... tekak dan badan pun dah x larat je.. penat!!!!

At last aku suggest hubby masak sup ajelah....... Layanzzzzzzzzz!!!!


Bahan2 :

1 kilo tulang 
1  paket bunjut sup tulang
5 biji bawang merah 
4 ulas bawang putih 
1 sudu besar lada hitam 
1 inci halia - di ketuk2
1 inci lengkuas - di ketuk2

1 batang serai - di ketuk2
Sedikit rempah tumis - kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang  dan buah pelaga.
Sedikit daun sup - dihiris

2 biji kentang - dibuang kulit dan belah 4
Garam dan gula secukup rasaMinyak masak secukupnya

Cara2 :
Tulang dibersihkan dan direbus sehingga daging hampir tanggal dari tulangnya, dlm 2 jam. Lepas tu masukkan kentang. Bawang merah, bawang putih dan lada hitam  ditumbuk lumat.


Tumiskan bahan2 yg ditumbuk dlm periuk lain sehingga wangi dan agak garing bersama rempah tumis. Masukkan paket sup tulang, halia, serai  dan lengkuas kedlm sup.

Lepas tu masukkan bahan2 yg ditumis tadi. Biarkan sehingga setengah jam lagi agar bahan2 tumis meresap kedlm sup. Barulah diperasakan dgn garam dan gula. Sebelum tutup api masukkan tomato yg dibelah 4. 

Dah masak , taburkan dgn daun sup. Sedia utk dimakan dengan sambal kicap.


p/s : Sedap tau.... berselera makan!


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...