Resepi ni aku ambil dari blog Potret kasih.... tp aku edit ckit utk disesuaikan dgn bahan2 yg aku ada..
Bagi sesiapa yg nk buat open house minggu ni, bolehlah sajikan mee kari kan!
Mee kari ni.... emmm...., sedap gak!
Bahan2 :
1 kg mee kuning (celur dan toskan)
Taugeh
Bawang goreng
1 kg kerang atau lebih ( lebih banyak kerang lebih sedap )
1 paket fish cake (potong nipis)
2 sudu besar cili giling
1 paket serbuk kari dibancuh dgn sedikit air
5 cawan santan
1 sudu makan pes asam jawa
minyak secukupnya
garam dan gula secukup rasa
Bahan hiris atau dipotong:1 kg mee kuning (celur dan toskan)
Taugeh
Bawang goreng
1 kg kerang atau lebih ( lebih banyak kerang lebih sedap )
1 paket fish cake (potong nipis)
2 sudu besar cili giling
1 paket serbuk kari dibancuh dgn sedikit air
5 cawan santan
1 sudu makan pes asam jawa
minyak secukupnya
garam dan gula secukup rasa
Tauhu pok yg dah siap goreng
Daun bawang & daun sup
Cili merah
Telur Rebus
Limau kasturi
Bahan kisar:
2 batang serai
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
5 ulas bawang kecil
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1/2 cawan udang kering (di rendam )
Cara2 :
Tumiskan bahan yang dikisar sehingga wangi dan garing. Masukkan serbuk kari, cili giling, pes asam jawa dan sedikit air.... biarkan sehingga naik minyak.
Masukkan kerang, fish cake, tauhu pok dan santan..renehkan sehingga mendidih.
Kacau selalu dan dan sesuaikan rasanya.
Hidangkan bersama mee yang telah dicelur dan bahan yang dihiris tadi.
p/s : sedapppp!!!!
No comments:
Post a Comment