Breaking

Friday, September 7, 2012

Gulai Asam Pedas Ikan Cencaru

Salah satu masakan yang seringkali aku buat dalam setiap minggu...... Kegemaran seisi keluarga. Tapi aku buat x sama macam yang selalu orang lain buat.... taruh dauh kesum dan belacan. Aku x taruh benda2 tu sebab hubby x suka. 

Dia kata kalau nk campur benda2 tu, buat periuk lain.... Sesekali tu ada jugaklah aku buat macam gitu.... tp xlah selalu, leceh kena masak yg sama dlm 2 periuk plak. Jadi makan ajelah... x jauh beza pun!

So... ini  resepi yg biasa aku buat.....!





Bahan2 : 

3 ekor ikan cencaru
8 biji bendi
1 biji tomato
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1cm halia
1cm isi kunyit
3 sudu besar cili giling
1/2 cawan air asam jawa
2 cawan air
Sedikit minyak
Gula dan Garam secukup rasa

Cara2 :

Ikan dibuang kulit kerasnya, dibersihkan dan dipotong 2. Bendi di potong tangkai dan hujungnya. Tomato di belah empat Bawang merah, bawang putih, halia dan isi kunyit di tumbuk lumat. Tumiskan bahan tumbuk. Bila dah agak kekuningan, masukkan cili giling dan air asam jawa. 

Masak sampai pecah minyak dan agak garing. Masukkan air. Bila mendidih masukkan  bendi. Masak lagi dan masukkan ikan. Biarkan sebentar Perasakan dengan gula dan garam serta tomato. Agak2 dh nk mendidih lagi bolehlah diangkat.


p/s : Kalau korang nk taruh belacan, daun kesom serta bunga kantan silakan... mesti lagi sedap!!!

1 comment:

Marsita Yahya said...

bila nak join blog akak pulak?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...