Breaking

Friday, March 29, 2013

Kuih Lapis Labu

Juadah ni adalah juadah minum petang yang aku hidangkan hujung minggu lepas... xde masa di awal minggu nk update blog... skrg nilah baru ada masa... sebab aku cuti. So.. sebab tulah n3 ni tertangguh!

Aku memang jarang sesangat buat kuih camgini... Dah berkurun agaknya x buat kuih berlapis bagai ni... Baru2 ni ada beli labu sebiji... buat sayur separuh jer. Dok terbenam kt peti ais. Terfikir nk buat kuih talam... cari punya cari resepi dlm internet... jumpalah resepi kuih lapis ni... then aku try bagaikan seorang pro...

So... kali ni memang aku ikut segala step bagai... Alhamdulillah, cantik menawan sungguh kejadiannya... bagaikan rumah pangsa bercat kuning dirajaaaaaaaa.... alahai angkat bakul plak aku ni...keh..keh..keh!

Thanks alot pada tuanpunya resepi... yatiememories... kita copy yer!!! Sedap berkrim kuih lapis ni..!

Layannnnnnnnnnnnnn.............!!!



Bahan A

  • 2 cawan air
  • 1 1/4 cwn gula halus
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 2 helai daun pandan-disimpul
Bahan B

  • 2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cwn tepung beras
  • 1/4 cwn tepung jagung
  • 2 cawan santan pekat
  • 2 cawan air
Bahan C

  • 1/2 cwn santan pekat
Bahan D

  • 1 cawan labu-( yg telah di rebus dan di lecek halus)
Cara Penyediaan Adunan.

  1. Masak bahan A hingga gula larut dan sejukkan.Ketepikan dulu.
  2. Dalam mangkuk lain satukan bahan B. Gaul rata dan masukkan bahan A kedlm B.
  3. Setelah sebati, tapiskan adunan dan bahagikan kepada 2 bahagian.
  4. Satu bahagian di masukkan bahan C(santan) dan satu bahagian lagi masukkan bahan D(labu)
  5. Bahagikan pula setiap bahagian pada 3 bahagian supaya sama je jumlah cecair adunan iaitu 3 kuning dan 3 putih.
Cara Masak Kuih.

  1. Panaskan kukusan. Alaskan plastik di loyang dan sapu sedikit minyak di sekelilingnya.
  2. Masukkan adunan D(labu) dan kukus selama 5-7 minit.
  3. Lapiskan pula adunan C(santan) dan kukus selama 5-7 minit.
  4. Ulangi sehingga habis.Lapisan terakhir hendaklah dikukus selama 20 minit guna api sederhana supaya permukaan kuih licin dan cantik.
  5. Setelah masak, angkat dan sejukkan. Biarkan kuih betul2 sejuk barulah di potong menggunakan pisau plastik. Selamat mencuba............ :))


p/s : Sedey ckit.... anak2 kurang gemar kuih lembik2 camgini... me n my hubby jelah yg makan lebih!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...