Breaking

Wednesday, March 13, 2013

Pais Ikan kembong

Smlm masak lauk ni... sedap..! Membuatkan aku teringat nostalgia dulu-dulu. Mak selalu buat lauk ni.. Senang sangat plak tu..

Dulu2 balut dalam daun pisang, bakar atas bara api... skrg dah modern.. susah nk cari daun pisang. Pakai aluminium foil ajelah...lepas tu bakar dalam kuali .. jadi gak!


Bahan2 :

Ikan kembong
Daun kunyit
Asam keping
Serbuk kunyit
Garam
Aluminium foil utk membalut ikan

* berapa banyak bahan2 tu agak2lah nk banyak mana yer...!

Cara2 :

Ikan dibersihkan, digaul dengan garam kunyit dan di letak bersama asam keping dan daun kunyit yang telah di koyakkan...

Balut dengan aluminium foil dan bakar dalam kuali diatas api yang kecil selama lebih kurang 10-15 minit.

Dah cukup masak, bolehlah dihidangkan...



p/s : Sedap... ada rasa masam-masam dan harum bau daun kunyit.

2 comments:

Amie said...

Menu sihat ni... sedapnya memang dah pasti!

Noor Akma said...

Sesaje nk ingat2 mana2 resepi yg dah berkurun x buat.. tu yg buat tu..timakasih sudi komen kt cni..!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...