Breaking

Monday, October 27, 2014

Kepah Sambal Tumis dengan Kentang

Haiyaa.... sibuk dan letihnya ari ni. Tinggal sedikit semangat je yg membuatkan aku beriya2 mengupdated blog... Sabarlah duhai hati!! 

Masakan kepah ni bulan lepas kot aku buat.... sedap giler, kata anak bujang sorang aku ni... siap ratah lagi...!

Layan je lah!

Bahan2 :

300 gram isi kepah
3 biji kentang
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
2 sudu besar cili giling
1 sudu makan pes asam jawa
minyak secukupnya
garam dan gula secukup rasa.

Cara :

Kepah dibersihkan. Kentang dihiris nipis dan  digoreng. Bawang merah dan bawang putih ditumbuk. Tumiskan bahan tumbuk. 


Bila dah kekuningan, masukkan cili giling. Goreng sampai naik minyak. Masukkan pes asam jawa dan setengah cawan air. 

Masukkan isi kepah. Perasakan dengan garam dan gula.Bila dh agak kering, masukkan kentang. Gaul rata dan bolehlah dihidangkan.


p/s : Sekejap je dah selesai lauk ni....alhamdulillah!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...