Breaking

Friday, October 24, 2014

Kuetiaw Kungfu... Ikut Cara Ku

Anak2 ari ni kita makan kuetiaw kungfu je.... ! Mula la aku berkungfu di dapur menyiapkan juadah ni... tengok buku resepi jerrr.... ada barang2 yang tak cukup, kita abaikan ajelah.

Sebenarnya itu episod masak2 beberapa minggu lepas... lupa dah bila. Masakan ni aku buat ringkas je.... Udang aku tak taruh sebab xde....allergik gak. Isi ayam yg ada, taruh ajelah. Brokoli pun tak beli.... serbuk lada puti xde,ganti lada hitam.

So, layan je resepi kuetiaw kungfu dari buku masakan Cina Chef Nazira.... tapi aku olah balik sikit sesedap rasa aku jer... hihi! 


Bahan2 :

1 paket kuetiaw
Sedikit isi ayam 
1 paket bebola ikan - potong dua
5 ulas bawang putih - cincang
1 inci halia - hiris memanjang
3 pokok kailan
1/2 batang lobak merah
Seketul bunga kobis
Sepeket putik jagung
2 biji tomato
1 kiub pati ayam
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 biji telur
1 sudu makan tepung jagung -bancuh dgn secawan air
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara2 : 

Celurkan kuetiaw dengan air panas. Angkat dan toskan.Potong2 sayur2an  ikut suka. Panaskan minyak, kemudian tumis bawang putih dan halia hingga naik bau. 

Masukkan isi ayam, bebola ikan, serbuk lada hitam dan kiub pati ayam. Goreng seketika.

Masukkan bancuhan tepung jagung, lobak merah. putik jagung dan bunga kobis. Kacau hingga mendidih. Kalau nk lebih kuah boleh tambah air.

Masukkan telur yg sudah dpukul. Biarkan 45 saat ataupun sehingga telur nampak mengeras, kemudian kacau. Perisakan dgn garam secukup rasa.


Masukkan sayur kailan dan tomato. Kacau, kacau, kacau.... tutup api. Curahkan atas kuetiaw dan bolehlah dihidangkan.....




p/s : Sesekali makan masakan yang penuh ngan sayur2 bagus gak... sedappp!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...