Breaking

Wednesday, August 1, 2012

Wednesday, August 01, 2012

Buah Kelepung.....Eh..eh.... buah melaka tuuuu!

Tu dia....! Org kg hubby aku di N9 panggil buah kelepung tp biasanya kuih ni org panggil buah melaka kan!. Mula2 dulu pelik jugak... tp skrg ni akupun gelar kuih ni buah kelepung sebab glemer jugak nama tu.

Aku suka kuih ni dari dulu2 lagi..... buatnya senang, rasanya sedap! Kelmarin aku ajaklah anak dara aku mengentel kuih ni....

Oklah kita tengok juadah kuih aku ni.....!

Kaler kuih ni x menyerlah sbab bubuh pewarna dari daun pandan je...!.

Bahan2 :

2 cawan tepung pulut
5 helai daun pandan
1 cawan air
2 keping gula  melaka
Sedikit tepung gandum
1/2 biji kelapa parut (ambil yg putih)
1/2 sudu teh garam halus

Cara2 :

Hiris daun pandan dan blender dgn secawan air dan tapiskan. Gaul tepung pulut dengan air daun pandan sehingga menjadi doh. Gula melaka  dipotong dadu kecil2. Gentel sedikit doh menjadi bulat dan penyekkan sedikit utk mengisi gula melaka. Tutup dan gentel bulat2 lagi. Dah siap, letak dlm dulang yg ditabur tepung gandum sampai habis.

Dlm periuk, didihkan air sehingga mendidih. Dah mendidih, masukkan bebola bulat tadi. Tunggu hingga adunan bebola terapung. Angkat dan tapiskan airnya. Golek2kan didlm kelapa parut yg telah dibubuh sedikit garam halus. Buat sampai habis.... !


p/s : Kuih kegemaran aku ni..... x sabo2 nk makan, ambil gambar ala kadar je!


Monday, July 30, 2012

Monday, July 30, 2012

Ikan Kembung Bakar Sambal

Ini juadah semalam..... Sungguh senang dan amat ringkas. Rasanya boleh tahan...... menyelerakan! Sesambil buat kerja lain, aku bakarlah ikan tu kt oven je... mudahkan!!



Bahan2 :

4 ekor ikan kembung
1 sudu besar cili giling
1 batang serai
2 biji bawang merah
1 sudu teh serbuk kunyit
sedikit garam
Sedikit minyak masak

Cara2 :

Ikan dibersihkan. Bawang merah dan serai ditumbuk lumat. Gaul sebati bahan tumbuk bersama cili giling, serbuk kunyit dan sedikit garam. Gaul dan lumurkan bahan2 ni pada ikan serta di  perap sebentar.

Dulang tempat  membakar ikan lapikkan dengan aluminium foil dan sapu dengan sedikit minyak. Letakkan ikan dalam dulang. Renjis2kan ikan dengan sedikit minyak.

Bakar dalam ketuhar dengan suhu 200C selama lebih kurang 45 minit. Bila dah masak boleh dimakan dengan air asam kicap.

Bahan dan Cara membuat Air Asam Kicap :

4 bji cili api
1 biji tomato
1/2 biji bawang besar
3 sudu besar kicap pekat
1 sudu makan pes asam jawa
1/4 cawan air suam
1 sudu makan gula

Cara2 :

Cili api dihiris halus. Tomato dan bawang besar dipotong dadu. Gaulkan semua bahan sehingga sebati. Dah siap, bolehlah dihidangkan dengan ikan bakar.

Sunday, July 29, 2012

Sunday, July 29, 2012

Mee Hailam Chef Hanieliza

Dah 9 hari kita dibulan ramadan 2012.... aku ni sentiasa busy dan x sihat. Yang lebihnya xde mood dan kepenatan membuatkan malas je nk update n3....

Ari ni aku nk letak juadah ni kt blog.... Mee Hailam yg aku cedok resepinya dari blog seorang chef yg dikenali ramai iaitu chef Hanieliza... Hanieliza's Cooking.

Pertamakali aku buat mee hailam..... selalunya order je kt kedai makan. Not bad..... sedap gak!



Bahan-Bahan:
600 gm mee kuning
100 gm isi ayam [hiris nipis]
100 gm udang
250 gm sawi hijau [potong kecil]
100 gm bunga kubis [hiris]
100 gm kobis [hiiris]
1 biji cili merah [mayang]
1 s/b lada hitam
3 s/b kicap pekat
3 s/b sos tomato
3 sudu besar minyak
1 cawan air
4 ulas bawang putih [ketuk]

Bahan hias :
3 batang daun sup (potong pendek)
3 batang daun bawang (potong pendek)
1 biji cili merah ( hiris)
garam (jika perlu)

Cara:
Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam dan air. Biarkan sehingga lembut. Bila ayam sudah masak, masukkan udang. Kacau rata.

Masukkan kicap, sos tomato, lada hitam dan mee kuning . Kacau rata. Masukkan bahan sayuran lain. Kacau rata.

Angkat dan masukkan dalam pinggan dan taburkan daun sup, daun bawang dan cili merah. Sedia dihidangkan.



p/s : "Fuyoo!..... nanti mummy boleh bukak kedai ni.... nk order je....!" anak2 aku cakaplah... hehe!

*******************
my priority.....!
klik SINI
*******************

Wednesday, July 25, 2012

Wednesday, July 25, 2012

Kangkung Goreng Dengan Sambal Belacan

Ini masakan simple aku....... Tumbuk dan campak2 jer! Apapun sedap dan sangat menyelerakan. Kekadang tu idea memasak tu datang secara spontan. Nasib baiklah menyelerakan.... !

Bulan pose pepagi ni otakpun x berjalan dgn lancar. Matapun kuyu je... so x nak meneruskan bebelan ni..... Layan jelah juadah ni.... sebelum tu tutup mulut dulu, nanti meleleh plak air liur!



Bahan2 :

Secekak kangkung
6 biji cili api kampung
2 biji bawang merah
1 inci belacan
12 ekor ikan bilis
Sedikit air
Minyak masak
Garam dan gula

Cara2 :

Kangkung dipotong2 dan dibersihkan. Cili api, bawang merah, belacan dan ikan bilis ditumbuk lumat. Masukkan sekali garam dan gula secukupnya utk menjadikan sambal belacan.

Panaskan minyak masak. Tumiskan sambal belacan sehingga naik bau. Masukkan kangkung dan air. Kacau2 dan gaul kangkung dengan sambal. Biar kangkung nampak dah layu dan sesuaikan rasanya, bolehlah diangkat dan dijhidangkan.



p/s : Jika belacan dah masin, tak perlulah letak garam.

Tuesday, July 24, 2012

Tuesday, July 24, 2012

Meehoon Goreng Udang

Juadah berbuka pada hari pertama puasa......... simple jer! Ikutkan anak2 yg x berapa suka nk berbuka dengan nasi...

Akupun terbayangkan udang plak. Sepeket meehoon dah ready kt dapur, letak udang banyak2 sedap ni... Lupa plak aku ni elergik... Ah.... bantai ajelah!

Xde idea lg nk membebel.......... so tengok jelah juadah aku ni!



Bahan2 :

1 paket meehoon
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1 inci halia
15 ekor udang sederhana besar

2 pokok sawi
2 sudu besar cili giling
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos  cili
1/4 cawan air asam jawa
3 sudu besar kicap pekat
2 biji telur
minyak masak secukupnya
Garam dan gula secukup rasa

Cara2 :

Meehoon direndam selama 15 minit dan ditoskan. Udang dibuang kepala dan ekor serta dibersihkan. Sawi di potong2 dan dibersihkan. Bawang merah, bawang putih dan halia ditumbuk lumat. 


Panaskan minyak masak dan tumiskan bahan tumbuk Bila dah nampak kekuningan, masukkan cili giling. Tumiskan sampai agak2 garing. Masukkan  sos cili, sos tiram, 1 sudu kicap pekat dan air asam jawa. Masukkan juga udang. Kacau2 sehingga udang bertukar warna kemerahan. 

Selepas itu masukkan sawi. Bila dah agak2 layu sikit, pecahkan telur. Gaul2kan sebati. Masukkan meehoon dan kacau. Selepas tu masukkan 2 sudu  kicap pekat lagi. Perasakan denga garam dan gula. Gaul rata2 sampai semuanya bergaul dengan sebati.  sehingga serata. Dah siap... bolehlah dihidangkan.


p/s : Sedap gitew!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...