Ini masakan simple aku....... Tumbuk dan campak2 jer! Apapun sedap dan sangat menyelerakan. Kekadang tu idea memasak tu datang secara spontan. Nasib baiklah menyelerakan.... !
Bulan pose pepagi ni otakpun x berjalan dgn lancar. Matapun kuyu je... so x nak meneruskan bebelan ni..... Layan jelah juadah ni.... sebelum tu tutup mulut dulu, nanti meleleh plak air liur!
Bahan2 :
Secekak kangkung
6 biji cili api kampung
2 biji bawang merah
1 inci belacan
12 ekor ikan bilis
Sedikit air
Minyak masak
Garam dan gula
Cara2 :
Kangkung dipotong2 dan dibersihkan. Cili api, bawang merah, belacan dan ikan bilis ditumbuk lumat. Masukkan sekali garam dan gula secukupnya utk menjadikan sambal belacan.
Panaskan minyak masak. Tumiskan sambal belacan sehingga naik bau. Masukkan kangkung dan air. Kacau2 dan gaul kangkung dengan sambal. Biar kangkung nampak dah layu dan sesuaikan rasanya, bolehlah diangkat dan dijhidangkan.
p/s : Jika belacan dah masin, tak perlulah letak garam.
No comments:
Post a Comment