Breaking

Tuesday, July 24, 2012

Meehoon Goreng Udang

Juadah berbuka pada hari pertama puasa......... simple jer! Ikutkan anak2 yg x berapa suka nk berbuka dengan nasi...

Akupun terbayangkan udang plak. Sepeket meehoon dah ready kt dapur, letak udang banyak2 sedap ni... Lupa plak aku ni elergik... Ah.... bantai ajelah!

Xde idea lg nk membebel.......... so tengok jelah juadah aku ni!



Bahan2 :

1 paket meehoon
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1 inci halia
15 ekor udang sederhana besar

2 pokok sawi
2 sudu besar cili giling
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos  cili
1/4 cawan air asam jawa
3 sudu besar kicap pekat
2 biji telur
minyak masak secukupnya
Garam dan gula secukup rasa

Cara2 :

Meehoon direndam selama 15 minit dan ditoskan. Udang dibuang kepala dan ekor serta dibersihkan. Sawi di potong2 dan dibersihkan. Bawang merah, bawang putih dan halia ditumbuk lumat. 


Panaskan minyak masak dan tumiskan bahan tumbuk Bila dah nampak kekuningan, masukkan cili giling. Tumiskan sampai agak2 garing. Masukkan  sos cili, sos tiram, 1 sudu kicap pekat dan air asam jawa. Masukkan juga udang. Kacau2 sehingga udang bertukar warna kemerahan. 

Selepas itu masukkan sawi. Bila dah agak2 layu sikit, pecahkan telur. Gaul2kan sebati. Masukkan meehoon dan kacau. Selepas tu masukkan 2 sudu  kicap pekat lagi. Perasakan denga garam dan gula. Gaul rata2 sampai semuanya bergaul dengan sebati.  sehingga serata. Dah siap... bolehlah dihidangkan.


p/s : Sedap gitew!!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...