Just Klik!

trendy.... beauty..... anggun.....!

Blog Santai-santai jerrrrrrrr..........!

Sunday, April 14, 2013

Apam Aiskrim Cornetto

X tau nk kata apa ngan apam aiskrim ni... nilah resepi yang paling seksa nk di layan agak nyer... nampak macam senang membuatnye....tp bila dah cuba barulah tau suasana resepi ni...huh!

Tp jadilah jugak walaupun x secun resepi yg aku copy tu... resepi apam ni aku copy je dari blog yang penuh dengan resepi yang canggih dan famous iaitu blog Azlita masam manis. Nk tengok resepi secara detail lagi klik sini.

Dah penat mendeco apam yang separa kurang menjadi tu... kita lihat gambar dan resepi ni....!



Bahan2 :

3 cawan tepung gandum ~ diayak
4 biji telur
2 cawan gula kastor
3/4 cawan air ice cream soda
1 sudu teh perasa rose ~ ita guna perasa yang berlainan untuk setiap warna
Pewarna ~ ita guna pewarna yang berlainan
Kon kertas secukupnya
Coklat masakan gelap secukupnya ~ dihiris halus
Kekacang/ coklat rice / coklat cip atau manik bewarna

Cara2 :

Pukul telur dan gula hingga, putih, kembang gebu dan ringan ~ anggaran 5-7 minit. Tambahkan 1 sudu teh ovalate jika nakkan adunan apam yang lembut. Masukkan tepung yang dah di ayak kan kaup balik hingga rata. Tambahkan air aiskrim soda dan gaul rata. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dalam mangkuk berasingan. Letakkan pewarna dan perasa yang anda suka. Gaul hingga adunan, pewarna dan perasa bergaul sebati.

Susun kon dalam kukusan. (Cara nk buat kon... boleh klik sini). Letakkan dalam lubang kukus. Jangan tutup semua lubang tau! Pastikan ada lubang untuk wap panas mengalir ke atas. Untuk yang ni ambil perhatian sikit ye.. Kukus yang kita beli biasanya ada 3 bekas dan satu tutup kan? ok! kita kena guna semuanya sekali. Bekas bawah kita letakkan air dan panaskan atas dapur. Kemudian letakkan bekas kedua dan biarkan kosong. Bekas ketiga baru kita susunkan kon dan isikan adunan dalam kon tu

Pukul telur dan gula hingga, putih, kembang gebu dan ringan ~ anggaran 5-7 minit. Tambahkan 1 sudu teh ovalate jika nakkan adunan apam yang lembut. Masukkan tepung yang dah di ayak kan kaup balik hingga rata. Tambahkan air aiskrim soda dan gaul rata. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dalam mangkuk berasingan. Letakkan pewarna dan perasa yang anda suka. Gaul hingga adunan, pewarna dan perasa bergaul sebati.

Adunan tu tuang selapis demi selapis mengikut warna berselang seli. Untuk lebih mudah masukkan adunan dalam piping bag, kemudian paipkan selapis-selapis berselang seli. Kemudian kita tutup kukus. Jika kon terlalu tinggi potong sedikit muncungnya supaya mudah di tutup. Pastikan tutup kukusan di balut dengan kain supaya wap air tidak menitis atas apam.

Kemudian kita kukus lah adunan kita dengan api sederhana selama 15-20 minit atau sehingga apam kita masak. Bila apam dah masak keluarkan dari kukus dan biarkan ia sejuk. Jangan buka kon tu dahulu ye, sebab kita belum curahkan coklat di atasnya.

Sebelum kita cairkan coklat kita panggang dahulu badam atau kacang hazel yang nak kita taburkan nanti. Sebenarnya boleh gunakan apa-apa sahaja kacang yang kita suka. Nak letak coklat rice atau coklat cip pon boleh. Nak tabur manik warna warni pun boleh. Apa-apa lah kan janji sedap dan menarik perhatian kanak-kanak amnya. Untuk memangang kacang, masukkan kacang dalam loyang dan bakar pada suhu 170C selama 15-20 minit.

Sekarang kita cairkan coklat. Gunakan kaedah double boiler.Coklat pula tak kisah kita nak gunakan Dark coklat atau Milk coklat. Terpulang pada citarasa masing-masing. Bila coklat dah cair dan apam dah sejuk, kita curahkan coklat atas apam yang dalam kon tadi (sebab tu ita kata jangan buka kon dahulu sebab nanti kita nak curah coklat) Kemudian kita taburkan pula kacang yang kita dah panggang tadi. kacang tu kita tumbuk kasar dahulu. Kalau nak letak sebiji-sebiji pon ok! ikut kita.

Kemudian simpan sebentar dalam peti ais supaya coklat mengeras. Kejap aje tau! hingga coklat keras aje.. Dah siap...


p/s : Alkisahnya... apam aku tu bila dah siap kukus terbalik huru-hara kt dlm kukus. Kukus adunan kali kedua...barulah okey... Silap teknik ckit...hehe!!!


Have a nice day! :)

2 comments:

Teena Tna said...

Hari ni mak sy nak try buat apam nie...thanks sharing the recipe !

Elly said...

assalam..nk tanye..maksud jd hura hara tu cmne ek?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...