Breaking

Sunday, April 28, 2013

Asam Tempoyak Ikan Keli

Ini lauk kegemaran seisi rumah kecuali my hubby.... ntah nape dia x suka langsung tempoyak. Tp xpelah...bila aku masak lauk ni... masak je lauk lain tuk dia... Anak aku yg bongsu plak x suka ikan keli... mcm2 selera ada dlm satu rumah ni....

Badan pun penat... otakpun kurang nk berfikir ari ni... kita layan je resepi simple aku ni..



Bahan2 :


3  ekor ikan keli
3  sudu besar  tempoyak
8 biji cili api
1 biji cili merah
1 cm isi kunyit
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa

Cara2 :

Ikan keli  dibersihkan. Jangan lupa rendam sebentar dengan air asam jawa untuk buang hanyir. Cili  api, cili merah dan  isi kunyit di tumbuk lumat. Masukkan dalam periuk dan gaulkan dengan ikan dan tempoyak. 

Masukkan air. Didihkan. Masukkan gula dan garam secukup rasa. Jika suka boleh masukkan tomato yang dipotong baji. Dah masak boleh diangkat.

Makan dengan nasi panas2 ...... best!!!!



p/s :  Sedapnyer..... inilah gulai dan ikan kegemaranku.... x jemu2. Kalau makan lauk ni hari2 mau macam belon badan aku!!!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...