Breaking

Saturday, October 12, 2013

Ikan Keli Masak Tomyam

Kengkadang tu buntu jugaklah nk masak apa.... terpaksalah perah otak memikirkan apa lah yg sesuai nk di masak ikan keli ni... Nk masak sambal, cili terlupa beli... Nk masak gulai tempoyak, tempoyak xde... Yg ada.... kiub tomyam dan sayur ckit.... Kes ni beberapa hari lepaslah...

Aku kerjakanlah masak tomyam ikan keli ni.... haha..!!. Resepi ni pernah buat sebenarnya cuma ikannya aku tukar... dari ikan tonggkol dan ikan kembung.... kali ni buat ikan kli plak. Sumber asal resepi dari blog Secubit Garam....!


Bahan2 :

2 ekor ikan keli sederhana besar
1 ketul kuib tomyam
4 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
4 kuntum cendawan tiram
1/2 batang carot
1 biji tomato

1 sudu besar sos tomato
1 cm halia
1 btg serai
5 biji cili padi

2 biji limau kasturi
Beberapa helai daun limau purut
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
Minyak utk menumis

Cara2 :

Ikan keli dibersihkan,dipotong2 dan digoreng separuh masak. Bawang putih, halia, cili padi dan serai dititk. Bawang besar dan carot dihiris. Cendawan disiat2. Tomato pula di belah empat.

Tumis bahan yang dititk bersama. Bila dah kekuningan, masukkan daun limau purut, kiub tomyam dan sos tomato. Masukkan juga carot dan sedikit air. Biarkan merenih seketika. Selepas tu masukkan air secukupnya utk membuat kuah.

Bila kuah dah mendidih, masukkan ikanvkeli. Perasakan dengan garam dan gula. Bila dah mendidih sekali lagi, masukkan tomato. Tutup api dan selepas tu masukkan perahan air limau kasturi. Dah siap bolehlah dihidangkan panas2.

p/s : selalunya ikan x perlu digoreng... tp aku goreng ikan keli ni xnak bagi hancur.


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...