Breaking

Thursday, October 3, 2013

Ikan Kerisi Black Pepper

Kelmarin aku masak simple je..... Ikan merah kecil atau ikan kerisi masak lada hitam. Sesaje je letak nama omputih...nk bagi glemer ckit... boleh kan!!! Sedap tu makan dengan nasi putih panas2. 

Badan pun letih dengan kerja2 di siang2 hari.... jadi xnak celoteh panjang2... kita updated je resepi yg x seberapa ni...!


Bahan2 :

4 ekor ikan ikan kerisi  saiz agak sederhana 
2 biji bawang merah - tumbuk
1 biji bawang putih - tumbuk
1cm halia - tumbuk
1 biji bawang besar - di hiris
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu makan cili giling
sedikit air asam jawa
1/4 cawan air
2 sudu besar kicap 
minyak masak secukupnya
garam dan gula secukup rasa

Cara2 : 

Goreng Ikan. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia yang telah ditumbuk sehingga kekuningan. Masukkan serbuk lada hitam dan cili giling. 

Tumiskan. Masukkkan  air asam jawa, kicap  dan bawang  besar. Kacau sampai pecah minyak.. Masukkan air. Masukkan garam dan gula dan rasakan kesesuaian rasanya.

Biar hingga agak pekat. Sudah siap bolehlah diangkat. Curahkan ke atas ikan goreng tadi. Sedia di hidangkan.


p/s : Hias dan makan berulam dengan tomato merah... sedap!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...