Breaking

Thursday, August 6, 2015

Thursday, August 06, 2015

Nasi Goreng Mudah, Cepat Siap Dan Sedap...


Nasi goreng hari minggu kelmarin.... Sarapan pagi tapi tak la pagi sangat pada hari minggu. Biasa la hari minggu anak2 lewat bangun tido..... 

Tengahari tu tak masak, sebab nak pergi kenduri kahwin. Lebihan makan pagi... makan lagi sebelum pergi kenduri. Tak la nampak kebulur sangat kat rumah orang kahwin tu.... hihi!

Nasi goreng, makanan yang biasa sangat aku buat dan letak kat blog nih... Macam2 jenis style dah letak ......yerla, mudah la katakan!

Kalau nak tengok resepi2 tu ..klik sini..

*******************
my life.....!
klik SINI
********************


Tuesday, August 4, 2015

Tuesday, August 04, 2015

PENKEK SEDAP.....

Dah banyak resepi penkek  yang pernah aku cuba... penkek ini la yang paling sedap kat tekak aku nih....

Hmmm... dah jadi kegemaran keluarga jugak la. Buatnye pun senang. Sekejap je dah siap. Biasanya buat utk sarapan pagi... makan dengan jem strawberry.

Ambik resepi ni dari sebuah group resepi di FB. Resepi siapa..... dah lupa... dah lama jugak la...

Nak resepi?... layannn...........!



Bahan2

1 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan susu segar 
1 biji telur
2 sm gula
1st garam halus
2 sm minyak masak
1st mayonis
1/4 st baking powder

Cara :

Semua bahan di masukkan dalam mangkuk dan di kacau dan gaul hingga tepung tidak bergentel lagi. Lenserkan kuali pan dan panaskan..... 

Masukkan sesenduk adunan dlm kuali... bila adunan sebelah dah masak... terbalikkan adunan.

Bila kedua2 belah dah masak, bolehla diangkat..... Ulang proses nihingga adunan habis...

Tadaaa.... dah siap.... !



p/s : Boleh juga dimakan begitu saja.... sedap, gebu, lembut jerk!


Sunday, August 2, 2015

Sunday, August 02, 2015

MENU TENGAHARI JUMAAT KELMARIN....


Menu senang2 je nih.... letih!

Telur goreng @ telur dadar.... cepat dan ringkas je masaknya...hihi

Satu lagi Sambal ikan bilis kentang.... itu pun resepi simple dan menjadi kegemaran seisi keluarga tu... Sekejap je dah abessss!

Nak resepi sambal ikan bilis dan kentang, klik sini....

Xde ape nk cerita pepetang nih, mata pun dah kuyu... alahai...:(

Bye2 le...

Wednesday, July 29, 2015

Wednesday, July 29, 2015

MENU TENGAHARI INI : IKAN SAMBAL DAN KANGKUNG TUMIS AIR.....

Mood memasak sekarang ni dah lemau je rasanye.... Bukannye apa, xde masa sesangat nak cuba atau eksperimen ngan resepi2 baru... Resepi yang masak hari2 tu dah hampir semua di kongsi  kat sini....

So, untuk mengelakkan blog ni terabai... aku share gambar apa yang aku masak hari2 tu kat sini bila ada kelapangan.... mungkin 2 - 3 kali seminggu....

And then bagi link dia kat sini.... hehe!. Tapi kalau ada resepi baru yang aku masak, akan dishare seperti biasa.... boleh lah yer!

Menu tengahari ni..... ikan sambal dan kangkung tumis air jer!!!


Untuk resepi ikan sambal boleh klik sini... dan kangkung goreng klik sini ... Antara juadah yang paling biasa di masak. Itula seadanya... Alhamdulillah.... rezeki hari ni... :)  

Sampai ber updated lagi.... bye!



Friday, June 26, 2015

Friday, June 26, 2015

PUDING ROTI MARBLE

Dah lama x berupdated.... hihi! Bukannye ape bisnes online punya pasal.... Belum huru-hara, baru ngada-ngada.... dah macam2 hal yer!

Masak tu mesti..... tapi nak ambil gambar masak tu dah rasa lemau ckit. Tambah2 bulan puasa ni... lagi lemaunye melampau-lampau....

Ada xde ini la gambar juadah yang ada.... kuih puding roti yang dah di upgrade. Jadilah buat juadah buka puasa...

Okeylah.... layannnnn.........!!!


Bahan-bahan
7 keping roti/ 5 ketul roti burger
1 tin susu cair (375 mL)
2 biji telur
4 sudu besar gula
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu besar butter
Pewarna
Sedikit kismis

Cara2:
Masukkan telur, gula dan esen vanilla di dalam bekas dan kacau hingga sekata. Masukkan susu cair dan kacau adunan hingga sekata. Sapu butter pada roti, potong kecil2.

Tuang adunan ke atas roti dan gaul lebih kurang. Bahagikan adunan ke dua bahagian. Satu bahagian di campur pewarna. 

Isi adunan berselang-seli warna dalam loyang yang telah di sapu butter. Tabur kismis.

Kukus dengan api yang sederhana selama 20-25 minit. Selepas dikukus, sejukkan di dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.




p/s : Boleh di makan begitu saja atau bersama kuah kastad...... :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...