Just Klik!

trendy.... beauty..... anggun.....!

Blog Santai-santai jerrrrrrrr..........!

Wednesday, November 23, 2011

Donut Mini yg Comel

Dah lama x buat donut......  Ari ni aku buatlah donut. Aku gentel kecik2 dan comel lote. Sekali ngap jerr! Aku ni buat versi biasa, xde campuran selain bahan2 biasa... Skrg ni ramai yg buat donut versi labu, kentang, keledek dan macam2 lagi. Ini yg versi original punya!!!

Sedap gak....!

Kita layan jelah sepiring donut aku ni......



Bahan2 :

500gm tepung gandum
1/2 paket yis segera (mauripan)
1 biji telur
3 sudu makan  marjerin
3 sudu makan susu pekat manis
3 sudu makan gula
Air secukupnya
Gula halus utk tabur pada donut

Cara :

Bancuh tepung gandum bersama telur, yis,  marjerin, gula, susu pekat manis dan air secukupnya hingga menjadi doh yg lembut.

Biarkan adunan selama sejam sehingga naik dua kali ganda dari saiz asal. Lepas tu canai adunan dan terap dengan acuan donut yg comel.

Letak adunan yg dah diterap dalam loyang yg telah ditabur sedikit tepung agar x melekat. Panaskan minyak dan goreng hingga donut bertukar warna kekuningan

Setelah masak, angkat dan taburkan gula halus sebelum dihidangkan.



p/s : Lembut dan gebu je kejadiannya.....


Have a nice day! :)

3 comments:

Anonymous said...

salam perkenalan noor...mulia hati noor,sudi berkongsi segala resepi buat org lain..terima kasih byk2..akak akan follow blog ni bila free dan jd slh seorg peminat noor....banyak yg akak blh belajar kt sini...terima kasih byk2...

nikoniko_mama said...

Salam.. tumpang tanya..
1) mauripan tu paket kecil yg 11g tu or paket besar?
2) kalau tak letak telur, jadi tak?
please share ye ^ ^ thanks for the resipi~~

Azizan Abdullah said...

Sy suka donat tp xtau bhn..Tp skrg dh mdh la..Lgpn rspi ni sgt smple..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...