Just Klik!

Monday, August 31, 2015

Ikan Siakap Masam Manis Bersama Epal Hijau

Masak lagi.... kali ni teringin makan ikan besar masak macam kat gerai atau restoran tu... Disebabkan nak jimat belanja, cari bahan2 kat pasar.... Kita masak sendiri!!

Ala.... nenas plak tak jumpa, tak nak yang dalam tin... tak fresh ..Alternative lain, epal hijau lah...

Jadilah masakan ni..terliur tuh... huhu! tapi presentation kelautt....

Layan resepi lah!


Bahan2 :

1 ekor ikan ikan siakap
3 biji bawang merah - hiris
1 biji bawang besar - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
2 inci halia- hiris
1 biji epal - buang kulit, hiris nipis
1 sk serbuk kunyit
1 sk tepung jagung
2 sm cili giling
3 sm sos tomato
3 sm sos cili
3 sm sos tiram
3 sm air
Garam dan gula secukup rasa
Minyak utk menggoreng dan menumis
Untuk hiasan nya sedikit cili merah dihiris dan sebiji tomato dipotong 6.

Cara2 :

Lumurkan garam, kunyit dan tepung jagung pada ikan. Goreng ikan dengan minyak yg banyak sehingga kuning keemasan dan masak. Tumis bawang putih, bawang merah, bawang besar dan halia hingga kekuningan dan wangi.


Masukkan 3 jenis sos dan gaul rata. Masukkan juga air. Kacau rata dan biar terus mendidih. Masukkan epal hiris dan bahan hiasan. Dah masak, bolehlah dicurahkan kuah tadi atas ikan.


Sedia dihidangkan.





p/s : wah, rasa macam makan kat restoran 5 bintang tuuuu!


Have a nice day! :)

Tuesday, August 25, 2015

Tulang Ikan Masin Masak Kari Dengan Nenas

Takde la busy ari ni.... cuma kalut ngan kerja2 kat rumah. Ari ni masakari ikan masin... my peberet..
Masak je la... Dah jemu  ngan masak lemak cili api....

Tak de apa nk nyembang.. kita terus layan gambar dan resepi...

Mudah jer ni....

Layannnnn.........


Bahan2 :

1 paket tulang ikan merah masin

1 biji nenas 
2 biji bawang merah 
1 ulas bawang putih
1 cm halia 
2 sudu makan cili giling 
1 pkt kecil serbuk kari ikan 
2 cawan santan
1 cawan air
minyak secukupnya
gula dan garam secukup rasa

Cara :

Ikan kurau masin dipotong kecil2 dan dibersihkan. Nenas dibuang kulit dan dipotong kecil2. Bawang putih, bawang merah dan halia ditumbuk lumat. Tumiskan bahan2 tumbuk Bila dah kekuningan masukkan cili giling.

Tumis sampai agak garing. Masukkan serbuk kari ikan dan sedikit  air. Tumis bahan2 sampai garing. Lepas tu masukkan santan dan air.

Masukkan juga ikan kurau masin dan nenas. Biarkan mendidih. Perasakan juga dengan garam dan gula. Dah masak, bolehlah diangkat dan dihidangkan.


p/s : Hmmm... hingga menjilat pinggan...u!



Have a nice day! :)

Thursday, August 20, 2015

Masak Lemak Putih Petola, Fucuk dan Tauhu Bersama Sambal Ikan Kembung


Sekarang ni dah tah terkejar masak macam2 makanan dah... Dedulu rajin try dan buat resepi itu... resepi ini... Dah surrender dah... Masak apa yang patut je.

Sebab pertama... sibuk.... Sebab seterusnye, tak ada ramai yang nak makan.... 2 - 3 kerat je yang tinggal kat rumah. Memilih makan plak tu... yang tak biasa dia makan atau tak pernah jumpa dan rasa, jangan harap la dia nak sentuh. Nanti terbuang jer... suami denan anak bongsu... cerewet bab makan ni...

Tu la... alkisahnyer bila anak2 dah tinggal jauh belajar. So, tu yang lagi xde mood nak masak lebih2..

Okey la.... 

Sesiapa yang nak resepi mudah aku ni.....hehe!

Masak lemak putih petola, Fucuk dan tauhu... klik SINI

Sambal ikan kembong..... klik SINI

Sehingga bertemu lagi.... bye!


Have a nice day! :)

Saturday, August 15, 2015

Tomyam Ayam, Sambal Tomato dan Telur Dadar.... menu kelmarin..


Menu biasa2 yang sedap....
Walla...

Tapi kepala ku ni dah ting-tong plak....
Entah kenapa....

Kalau nak...
Resepi tomyam .... klik SINI
Resepi Sambal tomato klik SINI

Resepi telur dadar... pejan mata pun boleh buat...

bye...!

Have a nice day! :)

Wednesday, August 12, 2015

Masak Kicap Telur Rebus...kegemaran keluarga!

Sibuk jugakla, kebelakangan ni.... Masak sehabis ringkas gitu... Ada berapa masakan ringkas yang digemari sekeluarga... Itu la yang selalu di ulang2 memasaknya. 


Salah satunya ini la dia.... gambar kat atas tu, ringkas jer... Nak nampak bervariasi campur dengan kentang.  Makan plak berulam timun dan tomato.


Ini satu lagi gambar masak telur kicap jugak.... Yang ni tak ada kentangnya... tapi sedap jugak ni.. Tak abis2 ngan masak kicap telur rebus ...hihi!

Masak kicap ni dah banyak kali masuk blog.... so, klau nak resepi kliK je la kat SINI..

Okey... chau dulu...:)


Have a nice day! :)

Saturday, August 8, 2015

Menu Tengahari Smlm... Sambal Tumis dan Masak Lemak Putih..



Masak tetap masak..... Sibuk tetap macam biasa. 
Bila perut berkeroncong minta diisi... kena lah masak dan makan.
 Kalau tidak, kebulur plak tak makan...

Ini aje la yang sempat disiapkan... Okeyla tu, kan? 
Berselera la makan... ada petai. 

Peberet tuh... hihi!

Nak resepi sambal tumis ikan bilis petai.... klik sini
Resepi masak lemak putih plak .... klik sini 

Sampai sini saje.... ada kerja ckit nak buat....
bye!



Have a nice day! :)

Thursday, August 6, 2015

Nasi Goreng Mudah, Cepat Siap Dan Sedap...


Nasi goreng hari minggu kelmarin.... Sarapan pagi tapi tak la pagi sangat pada hari minggu. Biasa la hari minggu anak2 lewat bangun tido..... 

Tengahari tu tak masak, sebab nak pergi kenduri kahwin. Lebihan makan pagi... makan lagi sebelum pergi kenduri. Tak la nampak kebulur sangat kat rumah orang kahwin tu.... hihi!

Nasi goreng, makanan yang biasa sangat aku buat dan letak kat blog nih... Macam2 jenis style dah letak ......yerla, mudah la katakan!

Kalau nak tengok resepi2 tu ..klik sini..

*******************
my life.....!
klik SINI
********************



Have a nice day! :)

Tuesday, August 4, 2015

PENKEK SEDAP.....

Dah banyak resepi penkek  yang pernah aku cuba... penkek ini la yang paling sedap kat tekak aku nih....

Hmmm... dah jadi kegemaran keluarga jugak la. Buatnye pun senang. Sekejap je dah siap. Biasanya buat utk sarapan pagi... makan dengan jem strawberry.

Ambik resepi ni dari sebuah group resepi di FB. Resepi siapa..... dah lupa... dah lama jugak la...

Nak resepi?... layannn...........!



Bahan2

1 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan susu segar 
1 biji telur
2 sm gula
1st garam halus
2 sm minyak masak
1st mayonis
1/4 st baking powder

Cara :

Semua bahan di masukkan dalam mangkuk dan di kacau dan gaul hingga tepung tidak bergentel lagi. Lenserkan kuali pan dan panaskan..... 

Masukkan sesenduk adunan dlm kuali... bila adunan sebelah dah masak... terbalikkan adunan.

Bila kedua2 belah dah masak, bolehla diangkat..... Ulang proses nihingga adunan habis...

Tadaaa.... dah siap.... !



p/s : Boleh juga dimakan begitu saja.... sedap, gebu, lembut jerk!



Have a nice day! :)

Sunday, August 2, 2015

MENU TENGAHARI JUMAAT KELMARIN....


Menu senang2 je nih.... letih!

Telur goreng @ telur dadar.... cepat dan ringkas je masaknya...hihi

Satu lagi Sambal ikan bilis kentang.... itu pun resepi simple dan menjadi kegemaran seisi keluarga tu... Sekejap je dah abessss!

Nak resepi sambal ikan bilis dan kentang, klik sini....

Xde ape nk cerita pepetang nih, mata pun dah kuyu... alahai...:(

Bye2 le...

Have a nice day! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...