Ini cream puff yg aku buat beberapa hari sebelum puasa aritu tp x sempat nk paparkan kt cni sebab busy sangat2. Rupa x berapa menjadi tp rasanya sedap gak..... yalah baru pertama kali buat.
Resepi ni aku ambil dari blog SinaranMenu..... Puan Ros. Entah mana silapnya dah paipkan cantik2 bertanduk dlm dulang tp bila di bakar puff jadi bulat2 macam cekodok. Hubby pun cakap.... ini apa ni....cekodok ke? hahaha!....... nak wat camne..!
Bahan2 :
Utk Puff
250ml air
78g butter
93g tepung
4 biji telur
78g butter
93g tepung
4 biji telur
Cara:
Masukkan butter dan air kedalam periuk dan didihkan sekejap.Alihkan dari api dan masukkan tepung gandum. Kacau adunan sampai rata. Letakkan semula keatas api dan kacau hingga tak melekat pada periuk. sejukkan sebentar.
Masukkan telur sebiji demi sebiji kacau mengunakan cake mixer sehingga smooth. Paipkan atau sudukan keatas tray pembakar.Bakar dgn suhu 250c selama 10 minit dan turunkan suhu pada 180c selama 15 minit sehingga kuning keemasan.
Utk Kastard
2 biji kuning telur
50g caster sugar
30grm gandum
200ml fresh milk
Cara:
Campurkan semua bahan dan kacau hingga pekat dan masak
Cara Penyediaan :
Puff yang dah masak dan disejukkan boleh lah dipotong 2(jangan sampai putus) Masukkan kastard kedalamnya. Boleh juga ditaburkan gula aising atas puff jika suka.
Masukkan telur sebiji demi sebiji kacau mengunakan cake mixer sehingga smooth. Paipkan atau sudukan keatas tray pembakar.Bakar dgn suhu 250c selama 10 minit dan turunkan suhu pada 180c selama 15 minit sehingga kuning keemasan.
Utk Kastard
2 biji kuning telur
50g caster sugar
30grm gandum
200ml fresh milk
Cara:
Campurkan semua bahan dan kacau hingga pekat dan masak
Cara Penyediaan :
Puff yang dah masak dan disejukkan boleh lah dipotong 2(jangan sampai putus) Masukkan kastard kedalamnya. Boleh juga ditaburkan gula aising atas puff jika suka.
2 comments:
yang ooiii..knapa jadi macam cekodok ya????anyway selamat berpuasa ya.Gambar cekodok puff tu tak de ke???
hehe.... dah letak dah!
Post a Comment