Breaking

Sunday, November 25, 2012

Masak Lemak Cili Api Daging Tetel Dan Rebung

Ari ni cuti berniaga... dah tentulah hubby request untuk masak memasak... Hemmm.. apa lagi.! Dah tentulah lauk kegemaran dia... xleh tinggal langsunggg!!!


Apapun aku kenalah ikutkan... walau masih on diet... itulah diet asyik terbabas jewww!!



Hari2 biasa...tengahari asyik makan lauk kedai je...  Ari ni masaklah pulak.. ngemas rumah lagi..!! Aduyaiii...


Bahan2 :


300g daging tetel
1 mangkuk rebung
12  biji cili api - tumbuk
1 cm isi kunyit - tumbuk
2 biji bawang merah - tumbuk
1 hiris halia - tumbuk
1 batang serai - dititik
1 keping asam keping
2 cawan santan pekat.
secawan air
garam dan gula secukup rasa.

Cara2 :

Daging tetel dipotong2 dan dibersihkan. Rebung  dan daging dididihkan dalam periuk bersama bahan tumbuk dan 1/2 cawan air. Masukkan juga serai

Masak sehingga daging tetel empuk Bila dah empuk, masukkan asam keping, santan pekat dan air. Kalau nak lebih kuah boleh tambahkan air lagi. Tapi jangan banyak2 nanti x cair x sedap plak. 

Biarkan  mereneh.  Perasakan dengan garam dan sedikit gula. Jangan biarkan santan pecah minyak. Kacau sentiasa. Bila dah masak bolehlah diangkat.



p/s : Sodap sesangat... my diet????.... hancusss!!




No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...