Breaking

Sunday, November 11, 2012

Masak Lemak Cili Api Terung ngan Ikan Kembung

Masak lemak cili api lagi dan lagi............ hubby x jemu2 ngan lauk ni... aku yg nk diet ni terpaksalah ikutkan... aish!!!

Ini gulai yg aku masak kelmarin. Ari ni nk gantung periuk, makan lauk orang kahwinnnn!!

So.... layannnnnn....!




Bahan2:

6 biji terung
2 ekor ikan kembung
9  biji cili api - tumbuk
1cm isi kunyit - tumbuk
2 biji bawang merah - tumbuk
2 cawan santan pekat.
secawan air
1 keping asam keping
garam dan gula secukup rasa.
* Jika suka boleh juga letak tomato yg di belah 4

Cara2 :

Terung dan ikan dibersihkan dan dipotong2. Masukkan bahan tumbuk ke dalam periuk. Masukkan secawan santan pekat dan secawan air. Didihkan.

Bila dah mendidih, masukkan terung dan ikan tadi dan secawan lagi santan pekat. Kalau nak lebih kuah boleh tambahkan air lagi.. 

Kacau dan perasakan dengan garam dan gula. Jangan biarkan santan pecah minyak. Kacau sentiasa. Bila telah mendidih sekali lagi, masukan tomato. Tunggu sebentar dan lepas tu bolehlah diangkat.


p/s : Secukup rasa....!


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...