Zaman gst ni... perbelanjaan makin meningkat, pendapatan tak meningkat.... malah makin menurun adalah... Orangramai makin berhati2 berbelanja... So, akupun kena berjimat dan berhemat jugaklah...
Resepi cedok dari blog yatimemories... katanya resepi asal dari kak fida... serius sedap banget!
BAHAN A : -
1 cawan susu cair
3/4 cawan susu pekat manis
50 gm gula pasir (opt)
1 cawan tepung gandum - diayak
2 biji telur
BAHAN B :-
500 ml air
100 gm mentega / majerin
50 gm tepung kastard
1/2 sk esen vanilla
1/2 sk garam
Cara-cara
Satukan bahan A dan ketepikan. Satukan bahan B dalam periuk dan kacau rata. Masak hingga pekat atas api perlahan.
1 cawan susu cair
3/4 cawan susu pekat manis
50 gm gula pasir (opt)
1 cawan tepung gandum - diayak
2 biji telur
BAHAN B :-
500 ml air
100 gm mentega / majerin
50 gm tepung kastard
1/2 sk esen vanilla
1/2 sk garam
Cara-cara
Satukan bahan A dan ketepikan. Satukan bahan B dalam periuk dan kacau rata. Masak hingga pekat atas api perlahan.
Masukkan bahan A ke dalam adunan yang dimasak, kacau rata dan masak terus hingga pekat lagi. Matikan api.
Tuang adunan ke dalam loyang yang telah disapu mentega dan bakar pada suhu 160C selama 30 - 40 min atau hingga permukaan kuih garing.
Biar kuih benar2 sejuk di dalam loyang, potong dan boleh dihidangkan. Kuih boleh disimpan dalam peti sejuk jika ingin dimakan dingin.
Tuang adunan ke dalam loyang yang telah disapu mentega dan bakar pada suhu 160C selama 30 - 40 min atau hingga permukaan kuih garing.
Biar kuih benar2 sejuk di dalam loyang, potong dan boleh dihidangkan. Kuih boleh disimpan dalam peti sejuk jika ingin dimakan dingin.
p/s : Teringat kuih binka mak kat kg.... org kg panggil kuih bengkang!
2 comments:
sedapnya kuih bengkang...buat sendiri puas makan...kannn...
Betul.. betul... makan sampai kenyang.
Post a Comment