Just Klik!

trendy.... beauty..... anggun.....!

Blog Santai-santai jerrrrrrrr..........!

Sunday, November 25, 2012

Masak Lemak Cili Api Daging Tetel Dan Rebung

Ari ni cuti berniaga... dah tentulah hubby request untuk masak memasak... Hemmm.. apa lagi.! Dah tentulah lauk kegemaran dia... xleh tinggal langsunggg!!!


Apapun aku kenalah ikutkan... walau masih on diet... itulah diet asyik terbabas jewww!!



Hari2 biasa...tengahari asyik makan lauk kedai je...  Ari ni masaklah pulak.. ngemas rumah lagi..!! Aduyaiii...


Bahan2 :


300g daging tetel
1 mangkuk rebung
12  biji cili api - tumbuk
1 cm isi kunyit - tumbuk
2 biji bawang merah - tumbuk
1 hiris halia - tumbuk
1 batang serai - dititik
1 keping asam keping
2 cawan santan pekat.
secawan air
garam dan gula secukup rasa.

Cara2 :

Daging tetel dipotong2 dan dibersihkan. Rebung  dan daging dididihkan dalam periuk bersama bahan tumbuk dan 1/2 cawan air. Masukkan juga serai

Masak sehingga daging tetel empuk Bila dah empuk, masukkan asam keping, santan pekat dan air. Kalau nak lebih kuah boleh tambahkan air lagi. Tapi jangan banyak2 nanti x cair x sedap plak. 

Biarkan  mereneh.  Perasakan dengan garam dan sedikit gula. Jangan biarkan santan pecah minyak. Kacau sentiasa. Bila dah masak bolehlah diangkat.



p/s : Sodap sesangat... my diet????.... hancusss!!





Have a nice day! :)

Wednesday, November 21, 2012

Salad Telur, Tomato dan Timun..

Sekarang ni sejak aku menjaga pemakanan... xnak makan lebih karbohidrat dan nk melebihkan sayur dan protein je.... inilah rupanya makanan aku sehari-hari... 

Nk masak kuih dan kek pun aku x berani... Takut terliur dan terbabas. So, aku kini lebih pentingkan makanan sihat je...  

Tp kalau hubby mintak.. aku buatkan jugak.. Dah aku hidangkan... aku dah x toleh lagi... memang seksa jugaklah... tp berbaloi.. 

Skrg ni rasa lapang ckit badan... xlah rasa senak je...

Oklah layan jelah resepi ke laut aku ni.....


Bahan2 :

Timun
Tomato
Telur
Sos cili

Cara :

Semua bahan ni ikut sendirilah nk banyak mana.... Hiris timun dan tomato. Telur di rebus dan potong baji.. Susun dlm pinggan... taruh sos cili di atasnya. Boleh di makan macam tu aje atau makan dengan nasi..

p/s :  kalau nk makan nasi ... sekali makan sesenduk kecik je..!!


Have a nice day! :)

Saturday, November 17, 2012

Cekodok Sayur

Inilah sarapan pagi waktu cuti deepavali aritu... Simple jer.... Ramai orang pandai buat ni. Cuma aku jer yg nk updated kt sini untuk tatapan dimasa depan.

Dah jarang2 aku buat sarapan kt umah... selalunya beli...beli dan beli. jadi ari deepavali tu aku pun rajinkan diri masak cekodok ni...

So.. mana yg dah tau tu pejam matapun boleh buat ni... Selain utk org yg x tau... resepi ni aku tujukan pada anak dara aku yg baru belajar ke dapur...

 Kalau aku xde kat umah dia bolehlah godek blog aku ... bila nk buat cekodok ni... x payah call tanya2 aku lagi dah.




Bahan2 :

3 cawan tepung gandum
Kucai
Taugeh
1 biji bawang besar
segenggam ikan bilis
sebiji telur
1/2 sudu teh serbuk kunyit
garam secukup rasa
Air dan minyak masak secukupnya.

Cara2 :

Kucai dan taugeh tu ikutlah berapa banyak yg nak taruh - aku buat agak2 dalam 1/2 cawan. Dibersihkan dan dipotong2. Bawang besar dihiris. Ikan bilis dutumbuk kasar. 

Masukkan tepung ke dalam mangkuk besar. Masukkan kucai, taugeh dan ikan bilis kedalam mangkuk. 

Pecahkan juga telur. Masukkkan air bersama garam secukupnya. Anggaran pekat2nya macam buat cekodok pisang. Masukkan juga serbuk kunyit. 

Gaul sebati. Goreng di dalam kuali didalam minyak yang panas. Bila dah hampir garing bolehlah diangkat.



p/s : Sedap dimakan bersama dengan sos cili.



Have a nice day! :)

Wednesday, November 14, 2012

Masak Lemak Cili Api Cendawan Kukur dan Petai

Lauk kampung lagi....! Satu lagi yang jadi kegemaran my hubby! Balik berniaga...malam tu, cadangnya nk masak kari ikan...

Suruhlah hubby gi beli santan n sayur bendi.... Dia gi pasar malam terjumpalah plak cendawan kukur ni.. susah nk cari cendawan ni... bila selalu hujan mcam skrg ni baru dpt... kalau hujan panas..hujan panas... cendawan ni x kuar.

Apalagi.... hubby aku grablah 1 paket... mahal lak tu. Siap di belinya cili api n serai dan petai . Malam tu akupun tukarlah menu...

So... teruskan dengan menu aku ni....



Bahan2 :


Secawan cendawan kukur
1 papan petai
segenggam ikan bilis
9  biji cili api - tumbuk
1cm isi kunyit - tumbuk
2 biji bawang merah - tumbuk
1 batang serai - titik sahaja
2 cawan santan pekat.
secawan air
garam dan gula secukup rasa.

Cara2 :

Mula2 cendawan kukur dibersihkan betul2 dari sampah dan pasir serta kupas petai dari kulitnya. Lepas tu masukkan bahan tumbuk, ikan bilis, petai dan serai yang telah dititik ke dalam periuk.

Masukkan secawan santan pekat dan secawan air. Didihkan.  Bila dah mendidih, masukkan cendawan kukur tadi dan secawan lagi santan pekat. Kalau nak lebih kuah boleh tambahkan air lagi..

Kacau dan perasakan dengan garam dan gula. Jangan biarkan santan pecah minyak. Kacau sentiasa. Bila telah mendidih sekali lagi bolehlah diangkat.



p/s : Sedap sangat........!


Have a nice day! :)

Monday, November 12, 2012

Salad Tomato, Timun dan Ayam

Semenjak dua menjak ni aku trylah nk berdiet ckit. Jadi carilah jenis2 makanan yang sesuai untuk berdiet ... aku masaklah salad ni... 

Tp asyik terbabas jelah... diet entah kemana sebab bila dah gi umah orang kahwin.... tau jelah lauk pauknya. Xpelah janji dah usaha berdiet. Bukan cuma nk kurus, nk jaga diri takut dapat penyakit yang biasa orang kena tu bila dah meningkat usia... setakat ni belum lagi..

Oklah... kita layan resepi ni...!



Bahan2 :

2 biji tomato
1 biji timun
1 keping daging ayam goreng
1 biji bawang besar
1 biji cili Merah
1 biji limau kasturi
1 sudu teh serbuk lada hitam
Garam dan gula secukup rasa

Cara2 :

Tomato, timun, dan bawang besar dipotong dadu. Cili merah dibuang biji dan dipotong dadu. Ayam goreng dihiris kecil2. 

Masukkan semua tu bahan2 didalam mangkuk. Campurkan dengan serbuk lada hitam. Limau kasturi diperah airnya dan campurkan sekali. Perasakan dengan garam dan gula. 

Dah siap bolehlah dihidangkan.


p/s : Nak diet....kenalah makan sayur banyak2...hehe!



Have a nice day! :)

Sunday, November 11, 2012

Masak Lemak Cili Api Terung ngan Ikan Kembung

Masak lemak cili api lagi dan lagi............ hubby x jemu2 ngan lauk ni... aku yg nk diet ni terpaksalah ikutkan... aish!!!

Ini gulai yg aku masak kelmarin. Ari ni nk gantung periuk, makan lauk orang kahwinnnn!!

So.... layannnnnn....!




Bahan2:

6 biji terung
2 ekor ikan kembung
9  biji cili api - tumbuk
1cm isi kunyit - tumbuk
2 biji bawang merah - tumbuk
2 cawan santan pekat.
secawan air
1 keping asam keping
garam dan gula secukup rasa.
* Jika suka boleh juga letak tomato yg di belah 4

Cara2 :

Terung dan ikan dibersihkan dan dipotong2. Masukkan bahan tumbuk ke dalam periuk. Masukkan secawan santan pekat dan secawan air. Didihkan.

Bila dah mendidih, masukkan terung dan ikan tadi dan secawan lagi santan pekat. Kalau nak lebih kuah boleh tambahkan air lagi.. 

Kacau dan perasakan dengan garam dan gula. Jangan biarkan santan pecah minyak. Kacau sentiasa. Bila telah mendidih sekali lagi, masukan tomato. Tunggu sebentar dan lepas tu bolehlah diangkat.


p/s : Secukup rasa....!



Have a nice day! :)

Wednesday, November 7, 2012

Jeruk Maman....!

Pernah dengar sayur maman....? Rasanya ramai generasi sekarang x tau kan! Anak2 aku pun tercengang tengok aku menjeruk sayur ni...!

Ini adalah salah makanan yang aku suka masa kecik2 dulu. Sekarang susah nk cari sayur ni. Kat pasar tani kadang2 je ada... Sayur maman ni ada 2 jenis. Satu  yang ditanam yg dipanggil maman kampung dan satu lagi jenis liar yg biasanya orang panggil maman pantai. Yang liar ni biasa aku jumpa kt tepi2 jalan.

Sayur maman yg aku tunjukkan ni aku kutip kt tepi rumah aku je... teringin nk makan punya pasal. Aku basuh bersih2 dan aku jeruk... 2-3 hari dah boleh dimakan. Sedap makan dengan ikan dan sambal belacan. Dah nk habis dimakan baru terfukir nk ambil gambar... tp jadilah kan!



Bahan2 :

Secekak pucuk maman
1/2 cawan nasi
2 cawan air masak
1 sudu teh garam

Cara :

Pucuk maman dihiris2 kasar dan dibasuh bersih. Nasi dibasuh dan diramas2 untuk membuang kanjinya. Masukkan  semua bahan didalam bekas. Gaul dan simpan dalam bekas bertutup selama 2 hari.

Dah cukup 2 hari... bolehlah dimakan.

P/s : Sayur maman ni boleh juga dibuat rendang bersama daging dan ayam. Kalau yang dah dijeruk boleh juga dibuat masak lemak cili api.


Have a nice day! :)

Monday, November 5, 2012

Rendang Daging Lagi....!

Ini rendang daging korban yang aku buat selepas dapat daging 2 kilo dari Masjid Negeri.... Kalau dah namanya daging, my hubby mestilah mintak aku buat rendang peberet dia... rendang n9 le...!

Tengahari lepas dapat daging korban... akupun terus menyiapkan bahan2 nak masak... Dah petang lepas my hubby balik baru aku tenggekkan kuali kt dapur... bukannya apa... nak suruh hubby tunggu dn kacau rendang sampai kering..! Hehe... sapa suruh masak rendang... lagipun kita dah readykan bahan...

Bila dah hampir kering... tang nk merasa tu, barulah panggil aku... aku plak baring2 tengok tv ....

Opss... panjang plak mukladimah aku ni... layannnnnn!!!


Bahan2:

1 kilogram daging
6 cawan santan
6 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
5 btg serai
3 inci halia
1 inci isi kunyit
1 inci lengkuas
1 helai kunyit (di koyak)
1 bungkus serbuk kari daging
2 sudu besar ciling giling
12 biji cili api
2 keping asam keping
Garam dan gula secukup rasa


Cara2 :

Daging dipotong kecil2. Bawang putih, bawang merah dan halia dihiris halus. Lengkuas, isi kunyit, cili api dan 3 batang serai dikisar lumat. 2 batang serai lagi cuma dititik. Masukkan daging, bahan tumbuk, bahan hiris, cili giling, serbuk kari dan serai yang dititik kedalam kuali.

Kacau didlm kuali sehingga daging empuk. Xperlu taruh air kerana daging akan mengeluarkan air. Bila daging dah empuk, baru masukkan santan.

Masukkan juga asam keping dan daun kunyit. Kacau...... Bila hampir kering, perasakan dengan garam dan gula. Biar sehingga kuahnya kering. Kacau selalu.....Bila dah siap, bolehlah diangkat...



p/s : Sebenonya banyak kali aku dah updated resepi rendang kat blog... sama je.. cuma gambo lain2. Kalau nk tengok yg lain, boleh search..!



Have a nice day! :)

Friday, November 2, 2012

Produk ~ Minyak Zaitun (Extra Virgin Olive Oil)

"Demi buah tiin dan zaitun. Dan Gunung Tursina". (Surah at Tiin ayat 1 dan 2). Allah telah menyebut di dalam Al Quran berkenaan dengan buah zaitun. Ini menunjukkan buah zaitun juga memiliki banyak keistimewaan tersendiri yang jarang diketahui dan diselidiki. Di dalam Al Quran, buah zaitun disebut sebanyak 7 kali di mana sebanyak 2 kali, ia di sebut bersendirian dan 5 kali lagi ia digambarkan dalam Al Quran bersama dengan buah- buahan lain seperti tamar, delima, anggur dan buah tiin. Gambaran ini menunjukkan betapa banyaknya khasiat buah zaitun sepertimana buah- buahan lain yang mendatangkan kebaikan kepada kehidupan manusia sejagat. 

Diriwayatkan dari Sayyed Al-Ansari bahawa Nabi s.a.w. telah bersabda:

Gunakanlah MINYAK ZAITUN sebagai makanan, berminyaklah dengannya untuk rambut, badan dan seumpamanya kerana sesungguhnya ia adalah daripada pokok yang berkat.

(Tarmizi, Ibn Majah)





Keistimewaan Extra Virgin Olive Oil  Ravika Dari Turki:

-Dihasilkan menggunakan kaedah 'cold pressed' untuk menjamin kualiti dan kesegaran

-Proses mengeluarkan minyak dari buah zaitun tanpa penggunaan haba atau pemanasan untuk menjamin minyak zaitun yang berkualiti tinggi

-Extra Virgin merupakan minyak pertama yang dikeluarkan daripada buah zaitun adalah yang terbaik

-Pilihan utama diet pemakanan bagi mencegah penyakit-penyakit kardiovaskular 
-Rasanya enak dan kurang rasa berminyak

Khasiat Minyak Zaitun
- Tinggi kandungan Vit E anti oksidan
- Mengurangkan kadar kolestrol dalam darah
- Mengurangkan risiko sakit jantung
- Mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular, arteriosklerosis dan pelbagai masalah akibat proses penuaan.
- Merendahkan kolestrol LDL(kolestrol jahat)
- Mengurangkan tekanan darah
- Paras asidnya yang rendah memudahkan penghadaman kita. 
- Anti Kanser
- Melancarkan saluran pemakanan melalui usus 
- Mencegah ulser dan mengurangkan risiko batu karang 
- Mencantikkan kulit, rambut dan kuku

Kajian yang dijalankan ke atas wanita oleh "Harvard School of Public Health" dan "Athens School of Public Health" mendapati amalan mengambil minyak zaitun lebih dari sekali sehari boleh mengurangkan 25% risiko menghidapi kanser payu dara. Kandungan Vitamin E yang tinggi dalam minyak zaitun telah menghalang kemusnahan sel yang menjadi punca kanser. Kajian yang diketuai oleh professor Miguel Gassull di Hospital Universiti "Germans Trias Pujol" di Barcelona, Sepanyol ternyata membuktikan minyak zaitun menghalang pembentukan kanser kolon. Kajian lain yang dijalankan di Universiti Oxford menambah bukti yang menunjukkan minyak zaitun berkesan dalam membantutkan kanser kolon. Dr Michael Goldacre dan sekumpulan pengkaji dari "Institute of Health Science" membandingkan kanser, makanan dan pengambilan minyak zaitun di 28 negara termasuk Eropah, Amerika Syarikat, Brazil, Colombia, Kanada dan China. Hasil kajian menunjukkan negara yang mempunyai pengambilan daging yang lebih dan sayur yang kurang mempunyai risiko menghidapi kanser yang tinggi. Minyak zaitun dikaitkan sebagai punca kurang risiko. Saintis Jepun mendakwa minyak zaitun tulen yang disapu pada badan selepas berjemur boleh memeliharanya daripada kanser kulit.

Daripada Abu Hurairah meriwayatkan bahawa Nabi Muhammad SAW pernah bersabda: 
" Ambillah minyak zaitun dan sapulah ke kulitmu. Ia membantu mengubat tujuh puluh (beberapa) penyakit dan juga Juzam (kusta)". 

Daripada Abu Hurairah bahawa Rasulullah s.a.w bersabda:
“Makanlah minyak zaitun dan lumurlah minyaknya, kerana ia berasal daripada pohon yang penuh berkat.”
(Riwayat At-Tirmizi dan Ibnu Majah) 

Minyak zaitun jernih dan berkilau seperti cahaya. Ini disebut di dalam al-Quran surah An-Nur:35:
“ ...yang dinyalakan dengan minyak yang banyak faedahnya (iaitu) zaitun yang tumbuh tidak di sebelah timur dan tidak pula di sebelah barat, yang minyaknya (sahaja) hampir menerangi, walaupun tidak disentuh api...


Dengan ini, tidak hairanlah, ramai yang mengetahui akan kelebihan buah zaitun, memanfaatkannya sebagai bahan untuk kegunaan asas seperti minyak masak, minyak rambut, barangan kecantikan, sabun dan juga dijadikan sebagai makanan tambahan. Justeru, khasiat yang terdapat pada buah zaitun merupakan anugerah Allah ke atas hamba- hambaNya yang amat bernilai untuk dimanfaatkan kerana bukan sahaja buah zaitun disebut di dalam Al Quran, malah pakar- pakar sains dunia juga mengiktiraf akan keistimewaannya.

Harga : RM 18.00

CARA PENGAMBILAN:
1 sudu teh 2x sehari @ Campurkan 2 sudu dalam setiap hidangan



Have a nice day! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...