Just Klik!

trendy.... beauty..... anggun.....!

Blog Santai-santai jerrrrrrrr..........!

Thursday, February 26, 2015

Rebung Masak Lemak Cili Api..... Sedap tuh!!

Bersemangat berkobar2 nih... Nak updated blog, buat review dan nak start balik bisnes online yang ala2 nak berkubur nih... boleh ke buat semua sekali tu... kengkadang mood macam nak boring jer..!!

Kelmarin masak lauk kegemaran my hubby.... sekaligus kegemaran semua keluarga jugaklah...anak2 kalau lauk rebung memang diorang suka sangat... sedap tuh, bertambah2 nasi.

Tak larat nak menaip dah... berjam dah menaip nih! So, teruskan jelah ngan resepi ulang tayang....


Bahan2 :

1 mangkuk rebung
Segenggam ikan bilis
12  biji cili api - tumbuk
1 cm isi kunyit - tumbuk
2 biji bawang merah - tumbuk
2 cawan santan pekat.
2 keping asam keping
secawan air
garam dan gula secukup rasa.

Cara2 :

Rebung  dididihkan dalam periuk bersama bahan tumbuk,ikan bilis dan asam keping. Masukkan juga secawan santan pekat dan secawan air. Bila dah mendidih, masukkan secawan lagi santan pekat. 

Kalau nak lebih kuah boleh tambahkan air lagi. Tapi jangan banyak2 nanti x sedap plak. Biarkan mereneh. Kacau perlahan-lahan dan perasakan dengan garam dan sedikit gula. 

Jangan biarkan santan pecah minyak. Kacau sentiasa. Bila telah mendidih sekali lagi bolehlah diangkat.


p/s : Sedapnya... teringat2 lagi akan kesedapannya... nanti nak masak lagi lah..


Have a nice day! :)

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...