Breaking

Thursday, March 12, 2015

Asam Pedas Telur Pecah Bersama Kentang

Ha.... ini  aje la lauk makan tengahari kami sekeluarga... Mcm  biasa, tak sempat nak pergi pasar... Hubby ku ni tak suka beli ikan dan simpan beku dalam peti ais lama2. So, inilah jadinya... makan lauk telur ajelah.

So, Kita makan ajelah.. variasi lain dari yang lain... untuk mempelbagaikan masakan... resepi biasa jer... olah balik!

Layan ....


Bahan2 : 

5 biji telur
3 biji kentang
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1cm halia
1cm isi kunyit
21/2 sudu besar cili giling
1 sudu besar pes asam jawa
21/2 cawan air
Sedikit minyak
Gula dan garam secukup rasa

Cara2 :

Kentang di buang kulit dan di potong enam bahagian. Bawang merah, bawang putih, halia dan isi kunyit di tumbuk lumat. 

Tumiskan bahan tumbuk. Bila dah agak kekuningan, masukkan cili giling, pes asam jawa dan 1/2 cawan air.

Masak sampai pecah minyak dan agak garing. Masukkan lebihan air. Bila mendidih masukkan kentang. Masak lagi sampai kentang empuk.

Pecahkan telur satu persatu secara perlahan2... Kacau dengan lembut agar telur mengeras dengan elok. Biarkan mendidih seketika.

Perasakan dengan gula dan garam. Biarkan sebentar. Agak2 dah nk mendidih lagi bolehlah diangkat.


p/s : Esok lusa nak masak apa la pulak... fikir2... dan fikir!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...