Breaking

Saturday, March 14, 2015

Gulai Taucu Ikan Kembong Bersama Cili Hijau

Kelmarin pergi pasar beli ikan dan sayur sikit... masaklah lebih cikit kali ni...  Kalau tidak, asyik berlauk telur, sardin, telur, sardin... jemu!

Gulai ni anak2 suka sangat.... suka cari kacang taucu tu... sampai berhirup-hirup kuah...huhu! tapi my hubby tak berapa suka... ikut majoriti... makan je la..!



Bahan2 :

4 ekor ikan kembong
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih 
1 cm halia 
1 paket taucu
9 biji cili hijau
1sudu besar pes asam jawa
2 cawan air
garam dan gula secukup rasa
sedikit minyak masak

Cara2 :

Ikan dipotong,dibersihkan dan digoreng. Bawang merah, bawang putih dan halia dihiris halus. Cili hijau dibuang bijinya. 

Tumis bawang putih, bawang merah dan halia. Bila kekuningan masukkan taucu. Kacau dan masukkan pes asam jawa dan secawan air. Masukkan pula cili hijau. \

Bila dah mendidih. Masukkan air (Kalau nak banyak kuah, lebihkan air dan tambah sepeket lagi taucu). Bila dah mendidih lagi, masukkan ikan goreng. Perasakan dengan garam dan gula. 

Bila dah siap, boleh dihidangkan.


p/s : Sedap arrh..

1 comment:

cikmudahimawary said...

Wahhh .. Sedapppnya kakk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...