Breaking

Saturday, March 7, 2015

Masak Lemak Putih Sayur-sayuran

Dua hari lepas my hubby beli macam2 jenis sayur ... nak masak lemak putih katanya. Ada bayam, petola, bunga kobis, tauhu, pucuk tauhu dan soohun...

Masak je la....  kami sekeluarga memang selalu masak sayur, jadi untuk tidak menjemukan kenalah dipelbagaikan  masakan tu... berkhasiat dan sedap gak!

Kita layan ....!


Bahan2 :

1 ikat bayam
1 biji petola
1 paket fucuk tauhu sekali ngan suun
1 keping tauhu
1 biji bawang merah
1 biji cili merah
1/2 helai daun kunyit
sedikit ikan bilis
2 cawan santan
garam dan gula scukup rasa

Cara2 :

Bayam di buang batang keras diambil daun dan pucuknya saja.  Petola dibuang dan dikikis  kulit kerasnya dan di potong2. 

Fucuk dan suun direndam sebentar sehingga lembut, tauhu dipotong dadu. Bawang merah dan cili merah dihiris. daun kunyit di carik2 sahaja. 

Masukkan semua bahan tadi ke dalam periuk. Masukkan juga secawan santan dan secawan air. Didihkan ia  sebentar.

Bila dah mendidih masukkan secawan lagi santan. Di kacau sentiasa dan apabila mendidih lagi, masukkan garam dan gula secukup rasa. 

Dah masak, bolehlah dihidangkan.


p/s : Masakan ulangan je sebenarnya... dah pernah letak resepi ni kat blog.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...