Breaking

Monday, March 23, 2015

Telur Dadar Campur Daun Kunyit, Bawang Merah Dan Cili Api

Lauk iringan yang biasa2 je. Aku suka sangat goreng telur dadar cenggini.... baunya harum sedap dengan adanya daun kunyit dan bawang merah.

Ada plak cili api yang dihiris halus di dalamnya. Bila tergigit terasa pedasnyer tapi sedap. Minum ajelah air walau meleleh air mata... hahaha!

Layannnn..



Bahan2 :

2 biji telur
1 biji bawang besar
1 helai daun kunyit
2 biji cili api
Secubit garam
Minyak masak secukupnya

Cara2 :

Bawang besar di potong dadu kecil. Daun kunyit di hiris halus seperti bunga rampai. Cili api di potong kecil.

Pecahkan telur di dalam bekas. Pukul sebentar dan masukkan bawang, daun kunyit, cili api dan garam. Kacau rata.

Tuangkan ke dalam kuali yang telah dipanaskan bersama minyak masak secukupnya. Dadarkan telur senipis yang boleh dengan menyedok telur  dengan sudu ketepi kuali berulangkali.

Bila sebelah bahagian dah masak, terbalikkan kesebelah bahagian pula. Pastikan kedua2 belah telur garing sepenuhnya.

Dah masak, letak dalam piring dan bolehlah dihidangkan.



p/s : Kalau nak banyak/besar telur dadar... boleh tambah bahan...hmmm, sedappp!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...