Just Klik!

Thursday, October 20, 2011

Asam Tempoyak Ikan Keli dgn Timun dan Tomato

Berselera kami sekeluarga makan smlm dgn masakan ni..........

Gulai ni peberet my family di kg dan juga  aku dan anak2 except my hubby. Dia aku masakkan lauk sambal ikan je.

X nak panjang2kan cerita, sila2........!!!!

Layannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn..................... fuhh!!!!!

'Asam Tempoyak Ikan Keli dgn Timun dan Tomato'




Bahan2 

3 ekor ikan keli
1 biji timun
1 biji tomato
3  sudu besar  
6 biji cili api
1 biji cili merah
1 cm isi kunyit
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa

Cara2 :

Ikan keli dibersihkan dan dipotong2. Jangan lupa rendam sebentar dengan air asam jawa untuk buang hanyir.  Timun dpotong2 dan tomato dibelah enam .Cili api, cili merah dan  isi kunyit di tumbuk lumat. 


Masukkan bahan tumbuk dalam periuk dan gaulkan dengan ikan dan tempoyak. Masukkan juga timun sekali Lepas tu masukkan air. Didihkan. Dah mendidih, masukkan tomato pula Masukkan gula dan garam secukup rasa. Dah masak boleh diangkat.



Makan hingga menjilat jari..............!


Have a nice day! :)

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...