Breaking

Wednesday, October 12, 2011

Pajeri Nenas

Banyak perkara yg nk difikirkan............. Terasa macam duduk di awangan  je. Risau pun ada....


Mintak2 nya problem yg satu ni selesai. Masalah apa? Nanti-nantilah aku cerita...

Okeylah, x nak fikir panjang........... aku selitkan masakan aku smlm disini.

Sebetulnya ini menu ulang tayang je. Dah adapun dlm list masakan aku. Xpelah.... janji masakan terkini.





'Pajeri Nenas'


Bahan2 :

1 biji terung
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1 inci halia
2 sudu makan ikan bilis atau udang kering
1 paket kecil serbuk kari kari 
1 paket kecil kerisik
1 sudu makan cili giling
2 cawan santan
1/2 cawan air
Sedikit rempah ratus ( kulit kayu manis, cengkih, buah pelaga dan bunga lawang)
Minyak masak secukupnya
Garam dan gula secukup rasa

Cara2 :

Nenas di buang kulit,  dibersihkan dan dipotong-potong.  Bawang merah, bawang putih, halia ditumbuk lumat. Tumbuk juga ikan bilis/udang kering separuh lumat. Tumiskan rempah ratus bersama bahan tumbuk. Bila dah wangi, masukkan cili giling. 

Masukkan pula serbuk kari dan air. Tumis sampai pecah minyak. Masukkan  kerisik dan santan. Bila dah dah mendidih masukkan nenas. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Bila  dah agak nak kering kuahnya, bolehlah diangkat dan dihidangkan.

Selamat Mencuba....!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...