Breaking

Friday, April 29, 2011

Sup Ketam

Hari ni wat entry pasal sup ketam.... yg dimasak smlm.... sedap! Tp my hubby bengang n bising. Dia suruh masak lomak cili api.....masakan kegemaran dia! Kita nk jaga badan, x maulah asyik berlomak je hari2...At last buat pekak telinga je.

Bahan2 :

3 ekor ketam - buang cengkerang dan dipotong dua.
3 ulas bawang putih - di hiris
4 biji bawang merah - di hiris
1nci halia - di hiris memanjang
2 tangkai daun sup
2 tangkai daun bawang
2 biji kentang - potong kiub
2 btg seleri - potong menyerong
1 biji tomato - potong baji
1 keping tauhu
1 sup bunjut
1 camca teh  lada hitam
1 btg serai
3 biji cili api - di ketuk(jika suka)
1camca teh serbuk pati ayam (jika suka)

Cara2:
  • Panaskan air di dalam periuk sehingga mendidih. kemudia masukkan halia, bawang putih bawang merah, serai sup bunjut, cili api dan lada hitam ke dalam periuk. 
  • Masukkan kentang, seleri, tomato, tauhu dikuti garam, serbuk pati ayam dan gula secukup rasa.
  • Selepas itu masukkan ketam yang siap dipotong. Biarkan selama 15 minit.
  • Masukkan daun bawang dan daun sup sebelum di hidangkan.

Ada yang mengatakan sup ketam ni boleh ubatkan orang demam denggi.... !!! apapun memang sedap sup ni.

SELAMAT MENCUBA...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...