Info.... ulam dan sayur yang sangat disukai...... selalunya buat ulam dan buat masak lemak cili api. Aku suka jugak buat jus pegaga campur epal .... sedap!!
Pokok Pegaga adalah sejenis pokok ulam yang terdapat Malaysia serta di negara-negara ASEAN. Nama botaninya Centella asiatica. Dalam bahasa Inggeris ia dikenali sebagai pennywort.
Ada beberapa jenis pegaga seperti:
- Pegaga Kampung - banyak tumbuh liar di kawasan kampung
- Pegaga air - selalunya ditanam sebagai hiasan
- Pegaga salad - biasa dijual di pasar2
Pegaga kaya dengan pelbagai zat makanan seperti protein, gentian, zat besi, vitamin A dan C. Amalan memakan daun pegaga dipercayai boleh mengekalkan awet muda serta mengelakkan masalah kegemukan.
Pegaga banyak terjual di pasar terutamanya di pasar tani dan sering dimakan sebagai ulam. Daun pegaga juga boleh dibuat tonik untuk menyihatkan badan dan mengurangkan panas badan.
Di India, pegaga diguna dalam perubatan tradisional sebagai tonik yang dapat menguatkan daya ingatan dan mengubat penyakit nyanyuk. Dalam perubatan tradisional Cina, pegaga digunakan untuk antaranya untuk mengubati selsema, sakit kuning dan penawar untuk keracunan cendawan dan gigitan ular.
Antara khasiat lain pegaga adalah:
- penawar alahan
- anti kanser
- melawaskan air kencing
- penawar batu karang
- penawar kencing berdarah
- penawar ulser
- merangsang peredaran darah
- merawat cirit birit
- menurunkan tekanan darah
Jus Pegaga dan Epal
Bahan2:
Segenggam pegaga
sebiji epal hijau
secawan air
sesudu gula & madu jika suka
Cara :
Pegaga dibersihkan. Epal dipotong2. Campurkan 2 bahan dan air bersama gula/madu dan masukkan dalam blender. Blend sampai hancur. Tapiskan.... dan boleh diminum.
p/s : untuk kesihatan diri.... JANGAN X CUBA, SEDAP NI!!
1 comment:
pasal berkhasiat itu tau.tp daun pegaga tidak ku kenal.nasib baik ade blog ni.kuang3~
Post a Comment