Breaking

Thursday, April 21, 2011

Tips menggoreng agar minyak tidak terpercik

Kali ni nk kongsi tips dan petua tentang cara2 menggoreng  agar minyak tidak terpercik keluar dari kuali. Selain takut terpercik ke muka, ia juga amat mengotori dapur. Remaja skrg kalau  ke dapur..... nk menggoreng ikan takutnya x terkira... sampai perisai muka dengan tutup periuk konon2nya....

Ini cara yg amat senang dan mudah...selain untuk menggoreng ikan... apa2 ikan jelah boleh ikut cara ni especially ikan keli (sebab ikan keli lah yg palimg dasyat sekali percikannya) boleh juga digunakan untuk menggoreng hati ayam, ayam, dan udang. 
  1. Siang ikan/ayam dan bersihkan ikan/ayam  dulu....
  2. Seperti biasa lumurkan dengan garam dan kunyit
  3. Masukkan bersama sesudu tepung jagung (anggaran 5 ekor ikan - kalau lebih boleh tambah kuanttiti tepung)
  4. Lumurkan rata2 pada ikan/ayam
  5. Siap..... bolehlah digoreng.
Anda akan dapati  minyak x memercik lagi keluar dari kuali..... SELAMAT MENCUBA!!

p/s : Kalau nk masukkan bahan2 tu, letak dulu atas sudip dulu lepas tu  sodorkan dalam kuali perlahan2... Jangan main campak je..... bahaya tu!!

1 comment:

IFA Athirah said...

tips yg bgus ni!!thanks!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...