Ini gulai semlm ya!...... arini belum fikir nk masak apa2 lagi..... Gulai ni dah biasa aku masak. Kira siaran ulang tayang je....!
Otak aku ni tengah blur........ nk tulis panjang2 pun xde idea.
Kita layan ajelah gulai aku ni!!!
Bahan2 :
3 ekor ikan kembong
3 biji terung bulat
1 biji tomato
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1cm halia
1cm isi kunyit
3 sudu besar cili giling
1/2 cawan air asam jawa
2 cawan air
Sedikit minyak
Gula dan Garam secukup rasa
Cara2 :
Ikan dibersihkan dan dipotong 2. Terung dan tomato di belah empat. Bawang merah, bawang putih, halia dan isi kunyit di tumbuk lumat. Tumiskan bahan tumbuk.
Bila dah agak kekuningan, masukkan cili giling dan air asam jawa. Masak sampai pecah minyak dan agak garing. Masukkan air.
Bila mendidih masukkan terung. Masak lagi dan masukkan ikan. Biarkan sebentar Perasakan dengan gula dan garam serta tomato. Agak2 dah nak mendidih lagi bolehlah diangkat.
Bila dah agak kekuningan, masukkan cili giling dan air asam jawa. Masak sampai pecah minyak dan agak garing. Masukkan air.
Bila mendidih masukkan terung. Masak lagi dan masukkan ikan. Biarkan sebentar Perasakan dengan gula dan garam serta tomato. Agak2 dah nak mendidih lagi bolehlah diangkat.
p/s : Boleh juga ditambah belacan, daun kesom dan bunga kantan..... lg sedap!
2 comments:
salam selamat hari raya
Asam pedas mmg Fv kami sekeluarga
Assalam sheila.... lauk ni mmg sedap! Tiap2 minggu mesti buat. Kesukaan hubby n anak2.
Post a Comment