Letihnya...... mata pun berat je! Hanya disebabkan rasa tanggungjawab kt blog ni, aku updatedlah resepi yg aku masak ari ni. So simple, tp aku sukaaaaaaaaaa............!
Kalau ada yg boring ngan resepi2 aku kt blog aku ni, aku x kesah........ sebab aku ni memang macam inilah............... Apa yg aku ada dan masak utk keluarga aku ni, itulah yg aku post kt blog ni. X payah susah2 nk canggih-manggih. Akupun bukannya ada masa dan pandai masak. So, jadilah diri sendiri.........!!
'Asam Tempoyak Ikan kembung Dengan Tomato'
Bahan2 :
3 ekor ikan kembung
2 biji tomato
3 sudu besar tempoyak
8 biji cili api
2 biji cili merah
1 cm isi kunyit
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
Cara2 :
Ikan kembung dibersihkan dan dipotong2. Tomato dibelah enam Cili api, cili merah dan isi kunyit di tumbuk lumat. Masukkan dalam periuk dan gaulkan dengan ikan dan tempoyak. Masukkan air. Didihkan.
Masukkan gula dan garam secukup rasa. Masukkan tomato di akhir sekali . Bila hampir mendidih sekali lagi barulah diangkat dan siap utk dihidangkan.
p/s : Kalau korang perasan, asyik2 ikan kembung je.... ikan kegemaran lah tu!!!
No comments:
Post a Comment