Ini memang masakan kegemaran aku n anak2 je...... except my hubby.
Dia ni allergik dengan tempoyak, x tau lah nape, ha..ha..ha!
'Asam Tempoyak Ikan Kembung Dan Timun'
Bahan2 :
4 ekor ikan kembung
3 sudu besar tempoyak
1 biji timun
8 biji cili api
1 biji cili merah
1 cm isi kunyit
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
3 sudu besar tempoyak
1 biji timun
8 biji cili api
1 biji cili merah
1 cm isi kunyit
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
Cara2 :
Ikan kembung dibersihkan.. Kalau nak, boleh dipotong2. Timun dpotong menyerong kecil2. Cili api, cili merah dan isi kunyit di tumbuk lumat. Masukkan dalam periuk dan gaulkan dengan ikan dan tempoyak. Masukkan air dan timun. Didihkan. Masukkan gula dan garam secukup rasa. Dah masak boleh diangkat.
No comments:
Post a Comment